Suhe smokve odličan su i suvenir i dar

Kako bi turisti osim dobrog doživljaja i lijepih uspomena s odmora ponijeli i primjereni suvenir - iz Udruge 'Eko Dalmacija' predlažu da to bude suha smokva.

Pjevalo se, recitiralo, sviralo, ali i kušalo - sve u čast šinjorini smokvi, rajskome voću kojim se ekodalmatinci žele vratiti na veliku scenu. 'Nekad su smokvu imali svi vrtovi u Dalmaciji. Danas se povećava plantažna proizvodnja što je pohvalno. Nas zovu turisti da pitaju gdje je ima i može li se kupiti izvan Hrvatske', istaknula je Zrinka Dermit Filipović. Smokva je sočna, slatka ali i ljekovita. Obiluje fitonutrijentima, antioksidansima i vitaminima. I što je najbolje, prija nepcima svježa i sušena, pa je vole i stariji i mlađi.

Smokve su se na voćnome trgu u Splitu dijelile domaćima i turistima. Kao podsjetnik koliko je ukusna i zdrava. Ujedno i kao apel ugostiteljima da daju prostora autohtonim namirnicama, koje gosti prepoznaju, cijene, traže. Suhe smokve odličan su i suvenir i dar. Voćni trg za njihovu promociju nije odabran samo zbog naziva. Jer tu je i spomenik oca hrvatske književnosti Marka Marulića, koji je prema pronađenim podacima 1481. otišao u Mletke da bi prodao vino i suhe smokve s obiteljskog imanja.