Zavratnica - ljepša od fjorda

Za vratom Velebita - najduže planine u Hrvatskoj, nanizana je nesvakidašnja ogrlica prirodnih ljepota. A njezin plavo-zeleni dragulj je Zavratnica.

Zbog svoje divlje i romantične vizure, golih blijedo ružičastih stijena i čarobne boje mora, Zavratnica ima posebnu draž. Iako je često nazivaju fjordom, ona je po postanku zapravo potopljena bujična dolina. Voda je slijevanjem s Velebita iskopala ovaj kanjon, a onda je kasnije podizanjem mora nastala uvala Zavratnica. Do Zavratnice se može stići i pješice, putom iz Jablanca, a pogled na nju, sa 110 metara nadmorske visine - reći će više od tisuću riječi.

Kao poseban krajolik, Zavratnica je od 1981. godine pod zaštitom Parka prirode Velebit. Kao svoje utočište početkom 20. stoljeća, prigrlila ju je i ondašnja bečka i pariška elita. Naime, u to vrijeme je izgrađena staza s vidikovcem i šetnica uz more, a kroz živu je stijenu probijen i tunel. Zanimljiva i privlačna u svako godišnje doba, prepuna skrivenih, očaravajućih ljepota - Zavratnica čeka na vas!