Od grickanja do uzgoja bučinih koštica

U Oroslavju je, nedavno, s nepunih 30 godina, Mladen Cesarec odlučio započeti proizvodnju kvalitetne hrane i proizvoda od buče golice. Izabrao je poljoprivredu jer je to, kako kaže, teži, ali ljepši put, a njegovo bučino ulje već osvaja brojne nagrade.

Prije otprilike četiri godine Mladen Cesarec je na jednoj parceli, na vratima Hrvatskog Zagorja, u Oroslavju, stvorio svoje carstvo buče. Sasvim smo slučajno krenuli. Dok smo bili na moru kupili smo za grickati koštice i otvorimo vrećicu, čitam zemlja podrijetla Kina. I onda me stvarno zaintrigiralo, zar moramo i to uvoziti?! Tu se rodila ideja o uzgoju 'koštica za grickanje'… Onda smo napravili i ulje, pa je to dobro ispalo i tako se svake godine povećavalo,  govori  Mladen.

Bundeva ili tikva jednogodišnja je biljka, vodeća među povrćem po hranidbenoj vrijednosti. No, da bi se do konačnog proizvoda došlo, dug je put, preko proljetne sjetve i jesenske berbe. Prije svega važna je dobra priprema. To je dosta dugotrajan proces, bitna je zimska brazda, da se polje izore prije snijega, da se ta zimska zemlja razradi. Onda tek u proljeće, u četvrtom mjesecu ide usitnjavanje zemlje.  Zbog mraza obitelj Cesarec ima kasnu sjetvu, nakon 1. svibnja. Nakon toga kultiviramo dva puta, da spriječimo travu koliko možemo. Nažalost, zasijana bundeva prepuštena je tome koliko će kiše pasti i kakva će sezona biti.  Ove godine kiše je premalo i suša stvara dodatne probleme. Sve veća polja treba i održavati. Ulaganja su značajna i konstantna. Nikako doći na zelenu granu. Konstantno trebaju novi, veći strojevi, kako se povećava površina.  Zato na ovom malom poljoprivrednom gospodarstvu rade svi članovi obitelji – Mladen, supruga, otac pa i najmlađi Cesarec.

Mladenovi počeci vezani su uz trgovinu i svakodnevni rad s ljudima, nakon čega se odlučio posvetiti prirodi. Nakon 15 godina rada s ljudima ovo je nekako malo olakšanje radit nešto za sebe i nešto s guštom. Ljepši je posao,  potpuno je iskren. Posla ima cijelu godinu. Proizvodi bučino brašno i koštice te toplo i hladno prešano bučino ulje, za koje je nedavno dobio veliko priznanje na izložbi ulja Sjeverozapadne Hrvatske. Nadmašio je 38 konkurenata iz Varaždinske, Međimurske, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije.

Tisuće litara ulja uskoro će trebati pretvoriti u desetke tisuća, jer njegovi se proizvodi traže sve više. Jedan od Mladenovih ciljeva je bio pokazati ljudima da se predanim radom i trudom može povećati izvoz kvalitetnih hrvatskih proizvoda od buče. Trebao bih se i prema izvozu orijentirati, jer stranci cijene kvalitetu i voljni su za nju platiti.  Mnogi od domaće proizvodnje odustanu na početku zbog velikih ulaganja. No, Mladen je bio, kako i sam tvrdi, dovoljno tvrdoglav da krene i ostane. Motivira ga želja da uživa u tome što radi i da od tog rada može živjeti.

Hrvatska buča kvalitetom može osvojiti svjetsko tržište, a u tome bi itekako pomoglo da je na našim poljima ima više. Stoga, neka Mladenova motivacija potraje još dugo, a možda pokrene i neke druge.