Obitelj Smetiško medalje i pehare više ni ne broji

Šah potiče razvoj pamćenja, brzinu računanja, logiku.  Djeca kroz igru uče o važnosti poštivanja pravila, komuniciranju bez nasilja i mirnom rješavanju problema. Unatoč svim prednostima koje nam donosi, igranje šaha u Hrvatskoj nije popularno.
Gostujući u emisiji Hrvatska uživo Zdravko Margitić, tajnik šahovskog kluba Ericsson Nikola Tesla rekao je kako smatra da je jedan od glavnih razloga to što se šahu premalo posvećuje prostora u medijima, kako u tiskanim tako i na televiziji. Kritizirao je i Zakon o sportu prema kojem šahovski treneri moraju imati završen Kineziološki fakultet.


Iako šah nije popularan, novinarka Elizabeta Biočina pronašla je obitelj koju je šah osvojio, a oni su osvojili sve što se osvojiti moglo. Ana, ima 8 godina i prvakinja je u šahu iz 2015. godine. Renata ima 10 godina i dva je puta osvojila prvenstvo Hrvatske. Lucija ima 13 godina i četvrostruka je prvakinja Zagreba, dvostruka prvakinja Hrvatske i 17. u Europi. Josip je petrostruki  prvak Zagreba. Marija ima 15 godina, dvostruka je prvakinja Zagreba i 3. u Hrvatskoj. Četiri sestre i brat Smetiško. Zajedno su u šahu osvojili 50 pehara i 150 medalja!

Njihova šahovska priča počela je prije pet godina. Šah je danas neizostavan dio njihova života. Igraju ga gotovo svaki dan - međusobno ili se uključuju preko interneta na turnire diljem svijeta. Iako mama ne igra šah, a tata je, kaže, tek prosječan šahist, ova djeca su zadala glavobolje i velikom Gariju Kasparovu. Velemajstora se najviše dojmila igra najstarije Marije kojoj je rekao da nastavi trenirati. Naravno da hoće, ali za neki ozbiljniji rezultat treba odlaziti na što više turnira što zahtijeva i više financijskih sredstava. Djeci je plaćen put i smještaj na turniru, no roditeljima koji s njima idu nije. Uspjeli su ipak uštedjeti za prošlogodišnji svjetski turnir u Pragu pa je mama išla s njima.

Dobrobiti šaha su mnogobrojne. Bolja koncentracija i pažnja i općenito lakše rješavanje raznih matematičkih, ali i životnih zadataka. 'Tu ima i pobjeda i poraza, a to je sve ono što čini život i sve ono što djecu čeka kad odrastu. Nekad im porazi teže padnu, nekada lakše, ali sve prebrode.', kaže tata Robert, a mama Sandra dodaje:  'Meni se čini da se životne situacije mogu preslikati na one iz šaha. Tako da mislim da ih je šah izgradio na jedan drugačiji način'. Za razliku od drugih sportova u šahu nije važno jesi li visok ili nizak,vole li te trener i sudac ili ne. Ovisiš samo o sebi i nažalost kao i u svakom sportu - o novcu!