'Ja bez pjevanja ne mogu'

Glas zadarske sopranistice Nele Šarić osvaja na prvu. O sebi, svojim uspjesima, pjevanju i svome gradu govorila je ekipi HTV-a.

Uspjesi zadarske sopranistice Nele Šarić vrlo su vrijedni. Ljubav prema glazbi je počela još sa 2,3 godine ili kako moja mama kaže otkad sam se rodila. Prije sam propjevala nego progovorila, ali recimo da sam ozbiljnije krenula u to sve negdje u srednjoj školi kad sam upisala solo pjevanje. Prethodno sam išla u osnovnu glazbenu školu na nastavu klavira. S 15 godina upisala sam pjevanje, a s 18 Akademiju,  otkriva Nela.  

No pozornice je osvajala još kao mala djevojčica sa 6 godina na Benjafestu, s 12 je pobijedila na Malom festu. Pjevala je u ženskim klapama, bila prateći vokal, a na 3. godini akademije nastupila je kao solistica sa Zagrebačkom filharmonijom. U ožujku 2009. godine izabrana je kao solistica Akademije za izvođenje Mozartove koncertne arije ‘Ch’io mi scordi di te’. 2015. je krenulo profesionalno kada sam dobila ulogu u Španjolskoj. Otada osvaja svjetske operne pozornice, a na mnogim prestižnim natjecanjima je u posljednje vrijeme ili pobjednica ili među nekoliko najboljih. Ako bismo se usredotočili samo na zadnje uspjehe onda bi to bio lipanj kada sam pobijedila na natjecanju Riccardo Zandonai u Italiji i dobila sam posebnu nagradu Tokio opera fundation. Tjedan iza toga bilo je Stuart Burrows International Voice Award, britansko natjecanje na kojem sam bila apsolutna pobjednica. I onda sam poslije bila u finalu na natjecanju Belvedere u Moskvi.

Iako je pjevala različite stilove, sad je posvećena gotovo isključivo opernom pjevanju. Trenutačno završava magisterij na Wales International Academy of Voice u Cardiffu, gdje radi s poznatim tenorom Dennisom O'Neillom i svjetski poznatim sopranisticama Dame Kiri Te Kanawa i Nucciom Focile te mnogim drugim pjevačima, dirigentima i vokalnim trenerima iz cijelog svijeta. Sad sam se specijalizirala u Cardiffu i imam i drugu diplomu. To je nešto posebno, to se ne može usporedit s nekom drugom vrstom pjevanja, pjevala sam i u klapama i taj tradicijski dio sam prošla i sve, ali ovo je nešto posebno.

Trenutno ne znam gdje sam. Trenutno sam u koferu i živim u koferu pa ćemo vidjeti gdje ću završiti. Ali mislim da će mi Zadar biti baza otkuda ću putovati.  Svjesna je svog talenta, ali i spremna još mnogo raditi da u svojoj umjetnosti, pjevanju, i dalje raste. Pjevanje je ono što ja jesam. Ne mogu reći da mi znači ovoliko ili onoliko, ja sebe ne mogu zamisliti ni u čemu drugom. Mogu i glumiti i učiti bilo što, ali ja bez pjevanja ne mogu. Moj svaki dan je sastavljen od pjevanja. Moj život je sastavljen od pjevanja.  

A tako i treba biti jer da nije, svi bi bili uskraćeni za ovaj zadarski glas koji potpuno očarava i poziva na uživanje u njemu.