Znate li tko je 'Sinatra dalmatinskih pjesama'?

Đorđi Peruzović pjevač je koji je Splitskom festivalu dao značajan doprinos kao izvođač i autor. Jedan od njegovih evergreena nezaboravna je pjesma 'Di si bija kad je grmilo'.

Pjesma 'Di si bija kad je grmilo'Splitski festival na Prokurativama, 1972. Donijela je Đorđu 1. nagradu publike. To je bio moj vrhunac jer je pjesma postigla veliki uspjeh. Prodano je preko sto tisuća ploća. Pjevao sam je u mnogim zemljama svijeta i uvijek je bila svugdje rado prihvaćena. I danas kad je pjevam ona digne publiku na noge.  Već tada je Đorđi očekevao da će pjemsa biti hit, ali ne i da će postati pravi evergreen. Očekivao sam jer je bila brza, vesela i lukavo napravljena. Nisam očekivao da će baš takav uspjeh postići. Iako je prošlo dosta još se vrti na radiju i ljudi viču za mnom 'di si bija kad je grmilo'…  Kada sada gleda snimku, nakon punih 46 godina, kaže: Promijenili smo se svi, to je bilo u prošlom stoljeću. Ali nemam neki poseban osjećaj jer toliko sam toga prošao u životu što se tiče pjevanja da mi je to sasvim normalno.

Đorđi Peruzović imao je 32 godine kad je na Prokurativama otpjevao ovaj poznati hit. Tijekom karijere prozvali su ga Sinatrom dalmatinskih pjesama. Rodio se u Šibeniku, djetinjstvo provodi na otoku Hvaru, a za vrijeme srednjoškolskih dana dolazi u Dioklecijanov grad u kojem otkriva ljubav prema plesu pa počinje plesati u Kulturno umjetničkom društvu Mozaik. Na školskoj priredbi prvi put uzima mikrofon u ruke i sve ostalo je povijest.

Prvi put na Splitskom festivalu nastupa daleke 1963. s pjesmom pokojnog Zdenka Runjića 'Balada o tovaru'. Tada je osvojio 3. mjesto publike. Bio je to moj prvi nastup na splitskom festivalu. Još se održavao na Bačvicama. Pjevao sam u alternaciji s Terezom Kesovijom jer su se tada pjevale dvije izvedbe jedne pjesme. Osvojio sam treću nagradu publike i to je bio moj festivalski početak.  Na festivalu Postirske fraje 1971. pjeva '48 uri kad bi traja dan' za koju je snimio i spot. Taj je spot dosta interesantan jer sam u ono doba plesa.. To je bio kao neki disko klub, počeci disko klubova. A zapravo je bila konoba koja je bila uređena kao disko i tu smo snimali spotove za Postirske fraje. A za one koji ne zanju Đorđi objašnjava što riječ fraje znači: Pa fraje to bi bilo veselje, veselica di se fraja, jede, piva. Pleše se i takve stvari. To su fraje.

Snimio je više od 50 pjesama i izado 5 albuma. Nastupao je na najpoznatijim glazbenim festivalima u tadašnjoj Jugoslaviji i Europi. Danas mu je 77 godina, no on se u duši osjeća kao pravi mladić. Još uvijek zapjeva i primi se mikrofona, a vrijeme najradije provodi u omiljenom splitskom kafiću gdje se osjeća kao kod kuće. I tako već godinama. Dignem se oko 9 sati. Sredim se i dođem ovdje, s prijateljima popijem kavu. Pročitam tisak dnevni.

Prijsetio se i svog djetinstva i kako je bilo odrastati u Splitu. U Splitu sam od svoje 13 godine. Došao sam iz Vrbovske na Hvaru, upisao sam ovjde tehničku i glazbenu školu. Tu sam cijeli život iako sam se rodio u Šibeniku stjecajem okolnosti.  Za zdravlje kaže da ga i danas dobro služi. Svi mi kažu da dobro izgledam izvani, a iznutra da imam dosta. Ali dobro se za svoje godine držim.