Tri banje – tisuće uspomena

Senj - Sveti Juraj - Jablanac - 3 banje, tri gradska kupališta - tri plaže na kojima su mnogi proplivali - ali i tri mjesta prvih stihova, prvih poljubaca, prvih ljubavi i prvih suza.

Senjska je Banja oronula i čeka restauraciju i povijesnu valorizaciju. Senjski vodič iz 1931. godine kaže da je 1924. uređena. Prije je to bilo vojno kupalište, ali 1924. godine prelazi u otvoreni tip kupališta. Registrirano je među 35 u Hrvatskoj, tada s prvim bazenom za neplivače. Imala je 70 kabina koje su bile uređene iznimno dobro i ugodno. Senjani danas žele vratiti nekadašnji izgled Banje, jer godinu za godinom, nestajale su kabine, more je razbilo bazen za neplivače, a zimus i cijelo kupalište.

Kako u Senju, tako i u Jablancu. Iako su je u Jablancu mještani donekle sami obnovili, no to je tek privremeno rješenje da bi se sezona mogla odraditi. Naime, kupališta su, odnosno banje, dio županijskoga pomorska dobra. Grad Senj nema sredstava za njihovo restauriranje.

U Svetome Jurju je malo bolja situacija. Tamo ju je uredio koncesionar. 'Baštinu treba staviti na tržište, ali ne da bismo je ugrozili već da bi postala dio turističke ponude', smatraju u Senju. Posljednjih je godina Senj investirao upravo u kupališni dio, jer je turizam na ličkoj rivijeri u stalnome porastu. Izgrađena je nova šetnicu s kupalištem i prekrasnim plažama. Ali niti jedna od njih nije Banja!

I kao što ističe Ivan Prpić, ravnatelj Ustanove u kulturi, kad se o Banji govori, ona je u srcu svakog Senjanina. Ima tu posebnu emotivnu dimenziju. Senj je starijima - grad uspomena, a bilo bi lijepo da mladima postane grad budućnosti, pa će i obnova ovih kupališta biti dio okružja koje će mladima osigurati lijepe uspomene.