Mali grad Faros

Iako je Hvar prvoklasna turistička destinacija koja gostima nudi sve, čini se da smo zaboravili da su i djeca turisti. I oni ljeti dolaze na otok sa svojim roditeljima, a sadržaja za djecu gotovo da i nema. pak, postoji  jedan svijetli primjer na otoku Hvaru.

Prije desetak godina zagrebački glumac Kristijan Ugrina, pokrenuo je u Starom Gradu festival dječjeg stvaralaštva - Mali grad Faros. Krenulo je tako što ja ne znam dokoličariti, razmišljao sam što bih tu mogao raditi i onda je mojoj ženi palo na pamet da najbolje znam raditi s djecom, zašto tu nešto ne napraviš…,  prisjeća se Kristijan.

Festival se sastoji od radionica na kojima djeca sudjeluju u kreiranju kazališne predstave, slikovnice, videa. Na kraju Festivala predstava se igraju pred publikom, roditeljima i prijateljima. Djeci je super u Malom gradu Farosu, a i roditelji su oduševljeni, kako onim što djeca nauče tako i 'ukradenom' slobodnom vremenu.

Ovaj festival dječjeg stvaralaštva prepoznali su i gradski oci ostalih otočnih gradića, pa  festival ide dalje, uključili su se Jelsa, Hvar, Vrboska te Bol na Braču. Uostalom i cijeli otok je obogatio svoju turističku ponudu.