Može li se iz Zagreba noću vidjeti zvjezdano nebo?

Ako ste prolazeći Zagrebom vidjeli skupinu mladih okruženih  teleskopima i znatiželjnicima koji promatraju nebo, to su bili članovi udruge Beskraj koja želi popularizirati astronomiju.


Borisa Štromara je prvo promatranje noćnog neba s teleskopom prije 20 godina toliko oduševilo da mu je astronomija postala trajna okupacija i ljubav. U udruzi Beskraj čiji je predsjednik žele zainteresirati ljude za astronomiju pa izvade svoje teleskope i pokazuju prolaznicima zvijezde i planete.

Na zagrebačkom nebu se zbog svjetlosnog onečišćenja na nebu mogu vidjeti tek 15-tak najsjajnijih zvijezda. Sve bi se to moglo umanjiti novim tehnologijama i racionalizacijom osvjetljenja. Recimo u Americi postoji trend da se noćno nebo nudi kao turistički proizvod u nacionalnim parkovima. Mnogi nacionalni parkovi imaju programe tijekom kojih astronomi vode i pokazuju teleskopima nebo. Bilo bi sjajno kada bi se tako nešto i u Hrvatskoj započelo.

Svoj prvi teleskop Boris je nabavio nakon tri godine intenzivnog proučavanja astronomije. A danas je strastveni zaljubljenik i u astrofotografiju. Često upozoravam početnike da izdrže i da ne kupe odmah teleskop jer to može izazvati razočaranje… Trese se, što bude frustrirajuće… I ja sam prvo promatrao s dvogledom… Kod astronomije je poseban osjećaj kada gledamo kroz teleskop, kada vidimo tu svjetlost koja je putovala milijunima godina da bi došla do nas ovdje. Kroz teleskop gledate jedan kvazar koji je udaljen milijardu svjetlosnih godina. Zapravo gledamo svjetlost koja se počela stvarati kada su na zemlji tek krenuli višestanični organizmi.

U Hrvatskoj na nekim mjestima koja su bez svjetlosnog onečišćenja možemo dobro vidjeti noćno nebo. Zato podignite pogled i divite se zvijezdama.