7. Youngmasters Festival u Samoboru

Sedmi Youngmasters Festival u Samoboru otvara se koncertom gitaristice Ane Čižmek večeras u atrijumu Kavane Livadić s u 20 sati i trideset minuta.


Đaci i studenti, pedagozi i umjetnici, gitaristi, pijanisti, klarinetisti, violinisti, violončelisti i saksofonisti, svi oni međusobno će se sporazumjeti jezikom glazbe u sklopu 7. Međunarodne ljetne škole mladih glazbenika i Youngmasters Festivala.

Festival Youngmasters je izrastao iz Međunarodne ljetne škole mladih glazbenika, a ostvario je poseban uzlet u 2015. i 2016. godini. Tih sezona Youngmasters su pohađali mladi glazbenici iz 20-tak različitih zemalja Svijeta. Kroz svega 11 dana održavanja, priređeno je 15 koncerata klasične glazbe.

Ove će godine na čak 8 zaključnih koncerata nastupiti polaznici Ljetne škole i njihovi predavači, a kao vrhunac glazbene samoborske avanture, svi mladi glazbenici, ali i njihovi profesori, ujedinit će snage na Youngmasters Gala koncertu, koji će se održati 27. kolovoza u Župnoj crkvi sv. Anastazije s početkom u 20.30 sati.

Međunarodna nota festivala istaknuta je i u nazivlju koncerata -  Le Concert du Matin, Tea Time Concert, Concertino Classico i dr. na kojima će publika imati priliku čuti međunarodno priznate pedagoge i muzičare poput Nataše Veljković (klavir), Tobiasa Stosieka (violončelo), Mihaela Paara (klarinet), Lovre Merčepa (saksofon), Maje Fleischman (violina) te gitariste Moranu Pešutić, Lorenza Michelia, Tomislava Vukšića i Pedra Ribeira Rodriguesa.

Koncertni dio Festivala obogaćen je i edukativnim sadržajem pa će se tako ove godine održati dvije tribine i predavanje. Na tribinama će predavači s visokih glazbenih ustanova u Hrvatskoj i inozemstvu te sudionici Youngmastersa raspravljati o prijamni ispitima na domaćim i stranim muzičkim akademijama, a studenti s iskustvom iz inozemstva nastojat će prenijeti svoje dojmove studiranja izvan granica Lijepe naše. Festival traje do 30. kolovoza 2017.