Glazbeni festival 'Dubrovnik u pozno ljeto' od 26. kolovoza do 22. rujna

Međunarodni glazbeni festival  'Dubrovnik u pozno ljeto' održat će se u Dubrovniku od 26. kolovoza do 22. rujna, nastupit će vrhunski domaći i strani umjetnici, a publika će uživati u nizu simfonijskih i komornih koncerata te recitala koji će se održati u atriju Kneževa dvora.

'Kad smo počeli s festivalom, 2013. godine, bilo je to tek istraživanje jedne ideje. Tijekom godina, uspjeli smo ne samo povećati festival u smislu više koncerata i više umjetnika, već smo uspjeli ustanoviti i vlastiti identitet. Identitet mjesta, ali i i samog festivala', naglasio je glazbeni direktor festivala Christoph Campestrini.

Ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra Damir Milat rekao je kako je nakana festivala zadržati prisutnost glazbe u gradu nakon Dubrovačkih ljetnih igara: 'Svake godine idemo naprijed. Prepoznali su nas Grad Dubrovnik i Turistička zajednica. Ključno je i što smo odabrali prave suradnike'.

Na otvaranju festivala uz orkestar i Dubrovački komorni zbor sudjeluju jedan od trenutno najboljih zborova u Hrvatskoj, Oratorijski zbor crkve Sv. Marka Cantores sancti Marci iz Zagreba, jedan od najtraženijih hrvatskih baritona u inozemstvu Leon Košavić te sjajna Monika Cerovčec. Na programu je i sada već tradicionalna suradnja s Laus Akademijom Dubrovnik koja dovodi vrsne glazbenike u Knežev dvor ove godine su to pijanistica Ida Gamulin i čelist David Grigorian.

Pijanistica Dubravka Tomšič Srebotnjak nastupit će s orkestrom 29. kolovoza.  Ugledni armenski pijanist i pedagog Ruben Dalibaltayan recital će održati 31. kolovoza, a u rujan se ulazi s nastupom koncertne majstorice Đane Kahriman.

U Dubrovniku će gostovati i njemački dirigent sa zavidnom svjetskom karijerom, Stefan Sanderling, dok će na istom koncertu kao solist nastupiti jedan od najboljih hrvatskih klarinetista, Radovan Cavallin.

Dubrovački gitarist Maroje Brčić održat će recital 7. rujna, a ruski violinist Dmitry Sinkovsky nakon ovacija za izvedbu Četiri godišnja doba u lipnju, ponovno dovodi Vivaldijevu glazbu u Grad i to ovoga puta zajedno s vrhunskim talijanskim lutnjistom Lucom Piancom.

U sklopu festivala vodeći hrvatski jazz glazbenik Matija Dedić predstavit će svoj novi album 'Male ljubavi', dok će gošća na njegovom koncertu 14. rujna biti svjetski poznata harmonikašica Merima Ključo.

Nakon nekoliko godina u grad se vraća nastupati i sopranistica Nikolina Pinko Behrends, dok kanadski dirigent Marc Tardue nastupa u Dubrovniku po prvi put. Omiljena gošća Dubrovnika, pijanistica Jasminka Stančul nastupit će u Dvoru 19. i 21. rujna, a festival će zaključiti naša najpoznatija pijanistica u inozemstvu, Martina Filjak.