Mogu li partijaneri i ostali turisti zajedno u Novalji?

U Novalju je na dva tjedna stigla ekipa BBC-ja koja će snimati turistički dokumentarac o britanskim turistima na Pagu i u popularnom Zrću. Zabava mladih u Novalji u granicama je pristojnosti, kažu stanovnici, no problem je u iznajmljenim apartmanima koji su bez nadzora vlasnika. U njima se održavaju razuzdane zabave koje nerijetko završe i na krovovima.

U središte Novalje na dva tjedna stigli su BBC-jevci i pisanom formom gradonačelniku potvrdili svoju dobru namjeru. Imam garancije ne samo ekipe BBC-a koji su ovdje bili prije mjesec dana nego i Hrvatske turističke zajednice, ureda iz Londona da se isključivo radi o dokumentarnom filmu koji će pratiti određene mlade engleske turiste,  naglašava Ante Dabo, gradonačelnik Novalje. Zoran Vujanović, vlasnik hostela i kluba u kojem će BBC-jeva ekipa boraviti kaže kako je audicija za partijanere već odavno provedena. Ekipa ga je kontaktirala još prije dva mjeseca. Smatram da to može biti dobro za ovu destinaciju i za Hrvatsku,  dodaje.
Kao volonter, koji četiri mjeseca radi u Novalji, Britanac Jamie Luke Dixon komentirao je navode neprimjerenog ponašanja njegove nacije u tom ljetovalištu: Katkad neki ljudi, dakako, kad imate slučaj da na tisuće njih dolazi svake godine, stvaraju probleme, ali glavnina je u redu.  Da u Novalji nije sodoma i gomora, uvjerili se i ekipa HTV-a, a to su potvrdile i Novaljčanke koje kažu da već mjesec dana nisu srele razgoličenog gosta, a kada noću buče prijetnja zvanjem  policije obično primiri one koji se ponašaju neprimjereno. Autobusi su puni partijanera koji kreću na popularnu plažu. Znaju biti malo bučni, malo pjevaju, ali inače manje-više sve u redu,  govori vozač autobusa lokalnog prijevoza
 
Peticijom gradonačelniku upozorili su stanovnici apartmanskog naselja Samorašnji na novi problem. Najam stanova bez nadzora vlasnika. Gosti u njima divljaju, penju se na krovove, uriniraju posvuda, potpuno su bez kontrole. U strahu susjedima ne prostaje drugo nego zvati policiju. Ponovno su prozvani gosti s otoka na čuđenje onih koji ih smatraju kulutnim narodom. Vlasnici apartmana svoje su stanove dali na raspolaganje agencijama, a one ih navodno reklamiraju i prodaju kao stanove za zabavu. Problem je i u novom zakonu koji omogućuje kategorizaciju apartmana bez suglasnosti ostalih suvlasnika u zgradi, što je nedopustivo smatra Zoran Kladarić, inicijator peticije u naselju Samorašnji.

Ovakva situacija je neodrživa, poručuju mještani toga naselja i oni iznajmljivači koji se brinu o svojim gostima i apartmanima. Sve češće intervenira policija, a gradonačelnik najavljuje veći angažman komunalnih redara. Grad nastoji stvoriti destinaciju koja će uravnotežiti zabavu mladih na Zrću s jedne strane kao i kulturnu ponudu s druge strane u Lunu. Spojiti bi ih trebao centar grada. Za sada dobro balansiraju unatoč problemima s kojima se susreću.