Hrvatski kampovi sve luksuzniji

Kamperski turizam u Hrvatskoj vrhunac je imao daleke 1987. godine. No ova bi godina mogla ponoviti taj rekordni rezultat. Četiri kampa cresko-lošinjskog arhipelaga primaju oko devet tisuća osoba, a uglavnom imaju četiri  zvjezdice. Novim ulaganjima kvalitetu iduće sezone namjeravaju podignuti za još jednu zvjezdicu.

Skupi kamperi i mobilne kuće s cijenama od 200 do 400 eura po danu slika je današnjih luksuznih kampova s četiti i pet zvjezdica. Kamping turizam se promijenio, ali način razmišljanja gostiju, ostao je isti. Počeli smo kampirati prije 11 godina. Volimo više mobilne kuće od šatora jer imamo petero djece. Kampiramo tri godine i nakon što smo otkrili draži kampa nemamo potrebe ići u hotel. Uživamo cijeli dan u kupaćim kostimima, družimo se i doručkujemo uz more na svojoj parceli na kojoj imamo i vlastiti smještaj.
Polovica gostiju kampa površine 30 hektara i kapaciteta gotovo pet tisuća osoba, s njemačkoga je govornog područja. Kamp Čikat u ovu sezonu ušao je s 30 novih mobilnih kuća, a u iduću će ući s pet zvjezdica. Najbolji povrat investicije je u kampovima. Njih sve podižemo na 4 i 5 zvjezdica. Tu se radi o uređenju parcela, mobilnih kućica. Tu prije svega ulazi kamp Čikat, a također dva kampa na području Cresa,  objašnjava Sanjin Šoljić, predsjednik Uprave Jadranka grupe

U cijeloj Europi pa i u Hrvatskoj kamping turizam doživljava svoj uzlet. U ovoj godini već je ostvareno 17 milijuna noćenja čime će biti oboren rekord iz 1987. Hrvatska ima jako dobar kamping turizam i diže taj dio i ja se nadam da ćemo rješenjem turističkog zemljišta, zakonom o turističkom zemljištu koji će doći na tapetu u devetom mjesecu, da ćemo pokušati u pet, šest mjeseci rješiti to goruće pitanje i da će doći do dodatnih investicija, proširenja kvalitete i mogućnosti u autokampovima,  naglašava Gari Cappelli, ministar turizma.

Kampovi cresko-lošinjskog arhiplaga u prvih sedam mjeseci ostvarili su gotovo 400 tisuća noćenja i osam posto više gostiju nego lani.