23. Piškorevački sokaci i 90. rođendan KUD-a Zora

U Piškorevcima se naveliko spremaju za 23. Piškorevačke sokake, ali i 90. obljetnicu svog kulturno-umjetničkog društva Zora koje će se održati 26. i 27. kolovoza.

Sprema baka Evica svoju unuku za Sokake. Teško se pritom ne prisjetiti davnih vremena. Mi smo radili, ali mi smo volili pjesmu, ples i druženje. Meni je to nezaboravno, moja mladost, kako je onda bilo,  sjetna je Evica Blažinkov iz Piškorevaca. I danas zna zapjevati. Ne može mi srce izdržati, meni u meni tuče, u meni igra, ja sam to volila još kada sam u školu išla.  Čuva zato staru nošnju i dukate. Pomaže i članovima mjesnoga KUD-a 'Zora' iz Piškorevaca, prenoseći im svoje znanje i priče. Uz usmenu predaju starih, očuvali su se tako narodni običaji u Piškorevcima.

Punih 90 godina, vjerno je ovo društvo svojoj tradiciji. Naraštajima plešu i pjevaju pjesme ovoga kraja. Ima tu i starih i mladih kojih je sve više u društvu. Sve je to ovaj graničarski tip i nošnje i odjevanja i plesa i pjesama tako da zapravo, bake najbolje znaju, najbolji su izvor informacija,  objašnjava Maja Nikačević, voditeljica KUD-a Zora. Okupljeni u četiri sekcije, broje devedesetak članova. Uz putovanja, kao potvrda njihova rada i truda tu su i mnogobrojne nagrade i priznanja.