Dan roda: Bijela roda simbol očuvanih staništa

Javna ustanova Zeleni prsten manifestacijom Put bijele rode obilježit će 2. i 3. rujna Dan roda u Hrvatskoj u selu s najvećim brojem roda u Zagrebačkoj županiji, Donjoj Kupčini.

Dan roda u Hrvatskoj se obilježava 24. kolovoza kako bi se upozorilo na opadanje broja bijelih roda zbog nestanka prirodnih staništa. Ovogodišnji Dan obilježit će se humanitarnom biciklijadom, predavanjem o rodama, etno koncertom i predstavljanjem Antologije međunarodnog natječaja za haiku na temu bijela roda. JU Zeleni prsten ističe kako je bijela roda najpoznatija i najpopularnija ptičja vrsta u Hrvatskoj jer najveći dio svog života provede u blizini ljudi, odnosno u selima i na poljoprivrednim površinama.

U Europi se gnijezdi 180.000 do 220.000 parova roda. najviše u Poljskoj i Ukrajini. U Hrvatskoj je brojnost procijenjena na oko 1300 parova, a nešto manje od pola, oko 550 parova gnijezdi uz rijeku Savu. Zagrebačka županija je uz Sisačko-moslavačku najbogatija rodama;  u Zagrebačkoj županiji gnijezdi se oko 250 parova te vrijedne vrste. JU Zeleni prsten ističe i da rezultati monitoringa bijele rode na području Zagrebačke županije pokazuju da se iz godine u godine povećava broj gnijezda.  Ove godine zabilježena su 292 gnijezda, na obiteljskim kućama i gospodarskim objektima su 72  gnijezda a na stupovima 220.

Najviše gnijezda bijelih roda  je u gradovima Vrbovcu i Ivanić Gradu, te općinama Pisarovini i Klinča Selu i u selima Donja Kupčina i Donja Pisarovina. Bijela roda je simbol očuvanih prirodnih staništa te tradicionalnih krajolika, a njihova prisutnost u našoj blizini potvrda je da živimo u zdravom okolišu, ističe JU Zeleni prsten u priopćenju.
 
Ovlašteni ornitolog Luka Basrek u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorio je o rodama i što je sve pripremljeno za obilježavanje njihovog dana: