Kelti u Virovitici?

Iako je u Hrvatskoj zabilježeno mnogo arheoloških lokaliteta s ostacima keltske kulture, vrlo malo njih sustavno je istraženo. Jedan od najvećih nalazi se u selu Zvonimirovu, u Virovitičko-podravskoj županiji, gdje se istraživanje provodi posljednjih 15 godina. Dio bogatih nalaza predstavljen je Virovitičanima u Gradskome muzeju. 

Iz bogatih nalaza jedinog sustavno istraživanog keltskog groblja paljevinskog tipa u Hrvatskoj doznajemo kako su Kelti bili ratnički narod, vješto su izrađivali predmete od metala, obožavali pivo, a jedan od njihovih izuma bilo je lončarsko kolo - čime su pojednostavnili izradu keramike. Brojni nalazi svjedoče i o njihovu umijeću izrade nakita od stakla, a muzej, koji trenutačno djeluje u privremenom prostoru zbog obnove dvorca Pejačević, planira i stalni postav. 

Na istom lokalitetu uz keltsku paljevinsku nekropolu iz mlađeg željeznog doba pronađeni su i ostaci srednjovjekovne bjelobrdske kulture, a sustavno istraživanje provode Institut za arheologiju i Hrvatski restauratorski zavod.   Više o bogatoj povijesti ovoga zanimljivog indoeuropskog naroda možete doznati na izložbi u Gradskom muzeju Virovitica koja je otvorena do kraja rujna.