Znate li koja su čudovišta vladala srednjovjekovnim plemićkim domovima?

Kako izgledaju reljefni prikazi srednjovjekovnih čudovišta na keramičkim pećnjacima, može se vidjeti na izložbi u Bjelovaru. Baš su ti arheološki pronalasci bili tema doktorskoga rada Ivane Škiljan, više kustosice Muzeja Hrvatskog zagorja.

Zmaj, grifon, pelikan i feniks - ta su čudovišta najviše vladala srednjovjekovnim plemićkim domovima. Točnije, koristila su se kao reljefni ukrasi na keramičkim pećnjacima, sastavnim dijelovima kaljevih peći. Ne bez razloga i ne bez simbolike. 'Možemo reći da je to uvijek na neki način borba između dobra i zla i pojedini prikazi koje pronalazimo na pećnjacima, pronalazimo i u crkvenoj umjetnosti i na tapiserijama i svi oni na neki način pričaju priče.', istaknula je Ivana Škiljan.

Tako, primjerice, zmaj u kršćanstvu uvijek simbolizira zlo. Dok, grifon - kombinacija orla i lava može simbolizirati i dobro i zlo. No, pelikan simbolizira čisto dobro - samog Krista, njegovu muku i uskrsnuće. Svi ti arheološki pronalasci vrijedna su građa nekoliko muzeja sjeverne Hrvatske. Bjelovarski, primjerice, čuva pećnjake iz Gudovca. Pećnjaci, basne i legende u bjelovarskome muzeju mogu se gledati i proučavati do 24. rujna.