Split baš kao u doba Dioklecijana

Uže središte Splita još je od svibnja u znaku Dana Dioklecijana, jednoga od TOP 18 događanja koje podupire Hrvatska turistička zajednica. Ovoga se vikenda na Peristilu i Podrumima palače održavaju Noći Dioklecijana. Splićani i turisti pozvani su da se priključe rimskoj povorci. U togama, naravno!

Točno u podne car pozdravlja podanike. Nekad Dalmati, danas turisti; na Peristilu se antičko ozračje najbolje osjeti. Za to se cijelo ljeto brinu organizatori Dana Dioklecijana. Posebno za Noći Dioklecijana, koje počinju u petak, putnicima prema Splitu, HŽ spušta cijene za 40 %. Hoteli i restorani nude antička jela, a građani iz ormara vade tunike i toge za povorku Palačom i carsku večeru u Podrumima. Organizatori mole sve ljubitelje i ove manifestacije i rimske te antičke povijesti, i imidža Splita, da se pridruže 'ovoj jedinstvenoj kartolini'. Na kartolinu će i glumački par Robert Kurbaša i Nives Ivanković; Dioklecijan i njegova žena Priska.

Noći Dioklecijana završnica su velikog i višemjesečnog projekta Dani Dioklecijana. Turisti su još od svibnja mogli uživati u Smjenama straže, Živome muzeju, Gladijatorskoj školi i ostalim oživljavanjima 1700 godina stare povijesti Splita. Upravo je ta izvornost, kažu u Turističkoj zajednici, ono što turisti traže i vole!