12. Renesansni festival u Koprivnici od 24. do 27. kolovoza

Bajkovita priča o koprivi bit će ispričana na 12. Renesansnom festivalu, jednoj od najvećih turističko-povijesnih manifestaciji u Hrvatskoj. Festival se održava od 24. do 27. kolovoza na gradskim bedemima u Koprivnici.

Grad Koprivnica zamirisat će po koprivi, a naizgled neugledna biljka naći će se, osim u jedinstvenom parfemu, i u čokoladnim pralinama, likeru, pivu, tinkturama, ljekovitim pripravcima za zdravlje, ljepotu i libido, kolačima te originalnim jelima. Kopriva i eliksiri glavna su ovogodišnja tema ove povijesno-turističke manifestacije koja se diči statusom Superbrandsa, a koju je zbog originalnosti sadržaja, broja sudionika i atraktivnosti za posjetitelje, Hrvatska turistička zajednica po treći puta za redom proglasila za TOP događanje u Hrvatskoj.

Parfem od kopriva 'Urtica', službeno će zamirisati u subotu u 16 sati, kada će posjetitelji imati mogućnost obaranja Guinnessovog rekorda u testiranju mirisa, a svi ostali proizvodi od kopriva bit će dostupni tijekom sva tri dana manifestacije koja okuplja više od 1200 kostimiranih sudionika iz 11 europskih zemalja.

Samostansko pivo od kopriva spravljat će se u tipičnoj srednjovjekovnoj pivovari, a jela s koprivama kao što su ragu od vepra, picek u medu i vinu sa ščipancima od koprive, pečeni kopun s nadjevom od koprive, jela od fazana i divljeg zeca s kašama s koprivama, prepelice u vinu s umakom od kopriva, te razne slastice poput orehnjače s koprivama i koprivnjaka nastajat će na otvorenim ognjištima i u krušnim pećima. Kopriva će biti i obvezni sastojak u srednjovjekovnim delicijama koje će u međunarodnom natjecanju za titulu Kraljevskog kuhara pripremati vrhunski kulinarski majstori iz Hrvatske i inozemstva.

Uz okuse i mirise, Renesansni festival vjerno će dočarati i vještine, običaje, glazbu i način života raznih slojeva ljudi u tom davno minulom vremenu. Gotovo 200 obrtnika izložit će svoje proizvode na najvećem srednjovjekovnom sajmu u ovom dijelu Europe, a mnogi od njih, kao što su bačvar, kovač, lončar, sitar, svjećar, užar na licu mjesta pokazat će kako su od zaborava spasili stare zanate.

Na rasporedu su i viteške borbe, noćni napad na grad, nastupi sokolara, doček kralja i kraljice, konjički turnir, vatreni show, raznovrsni zabavno-edukativni sadržaji za djecu, koncerti popularne njemačke hard medieval grupe Furunkulus, a susreti s autentičnim likovima kao što su gubavci, noćobdija, kmetovi, guščarica, coprnica, bogec, notarica, mušketiri i haramije, dvorske lude i žongleri omogućit će nezaboravni povratak u prošlost.