Sve manji broj učenika u strukovnim školama

Bliži se početak nove školske godine, a osnovne i srednje škole u Hrvatskoj bilježe sve manje učenika. Smanjuje se broj razreda, osobito onih u strukovnim školama. Djeca se za njih sve rjeđe opredjeljuju zbog čega se pojavljuju mnoga deficitarna zanimanja.

I dok je nezaposlenost u državi još uvijek velika, na tržištu rada nema kvalificiranih radnika za neka strukovna područja. U Zagrebačkoj županiji i Gradu Zagrebu tako nedostaje tesara, fasadera, limara, zidara, bravara, mesara, tapetara i pekara, a prevelik je broj veterinarskih tehničara, tehničara PT prometa, upravih referenata, ekonomista, odjevnih i kemijskih tehničara, poslovnih tajnika/tajnica, frizera, fotografa i tehničkih crtača.

Samo zemlje koje ulažu u strukovno obrazovanje mogu uspjeti poručila je ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Maja Jukić, a ono što nama nedostaje je gospodarska strategija i jasna vizija budućnosti.

Treba napomenuti da je ta veza između tržišta rada i škola prilično slaba. Lokalna zajednica ne sluša baš potrebe škole i lokalna zajednica nema baš dobar dojam što se događa, nisu se dobro usuglasili, rekla je Jukić.

Učenici strukovnih zanimanja svoja bi znanja trebali graditi kroz praksu, čega u našim školama često nedostaje kao i tehnološke opremljenosti.

Jukić je stoga istaknula kako je nužno uvesti mrežu škola koja bi osigurala da ta škola bude potpuno u skladu s tehnologijom i strukom opremljena, ali isto tako da ima i nastavnike koji su potpuno osposobljeni za tu tehnologiju.

Drugi rok za upise u srednje škole traje do 28. kolovoza, a slobodnih mjesta najviše ima u strukovnim školama. Što je potrebno strukovnim školama da bi postale zanimljivije učenicima, može li ono biti dualno obrazovanje raspravljalo se u emisiji Dobro jutro, Hrvatska s gostom Božom Pavičinom, samostalnim savjetnikom u Službi za komunikacije Hrvatske gospodarske komore. 
 
Hrvatska gospodarska komora već se dvije godine zalaže za dualno obrazovanje osobito za takvo strukovno obrazovanje ne bi li, kao kolege poduzetnici i industrijalci Europe, utjecali na obrazovni proces i dobili baš onakve stručnjake koji njima trebaju, a ne kakvim ih zamišljaju resornom ministarstvu. Dualno obrazovanje je povezivanje tržišta rada i obrazovnog sektora. Znatno pridonosi smanjenju nezaposlenosti mladih, ali premda se već godinama u Hrvatskoj govori o prednostima takvog sustava i premda je Vlada dualno obrazovanje uvrstila u svoj program, još se ne zna kada će početi njegovo uvođenje u Hrvatskoj, koje će škole biti obuhvaćene kao ni broj učenika.