Zadarski genijalci

Da današnje mlade generacije, takozvani milenijci, zaista vole modernu tehnologiju i angažirani su u STEM područjima dokaz su i mladići iz Bibinja koji smišljaju odlične aplikacije, doslovce preko noći. Zato su ih nedavno prozvali 'Zadarskim genijalcima'.
 
Četiri mlada Bibinjca, Miro, Jakov, Lorenzo i Manuel, zaljubljenici su u programiranje i izradu aplikacija. Za to područje su se počeli zanimati u svojim gimnazijama, Manuel, Miro i Jakov u gimnaziji Juraja Barakovića, a Lorenco u MIOC-u. U svojim školama imamo naravno program informatike, programiranje i jednostavno mi smo bili prezadovoljni s tim, to nas je zanimalo i onda smo se kod kuće zapravo sami usavršavali do granica da možemo programirati.
 
 
Do sada su izveli dva projekta dostupna javnosti, kako kažu. To su dvije male igrice koje su bile lake za napraviti, a nama su bile potrebne kako bi se usavršili da možemo napraviti Dipsy generator koji je veliki projekt na visokoj razini kvalitete. Jedna je zbrajanje i oduzimanje, natječemo se tko može više riješiti matematičkih zadataka u 1 minuti. Druga je slagalica u binarnom sistemu koja nam je donijela mnogo razumijevanja i znanja kako zapravo funkcionira svijet IT industrijeDipsy generator stvara glazbu za razne videoprodukcije, a koja nije zaštićena autorskim pravima. To je njihov najveći projekt koji još  usavršavaju. A sve je počelo opet u školi. S dobrom idejom prijavili su se na Infokup, školsko natjecanje softveraša. S projektom na kojem su radili 3 mjeseca ostvarili su, kako kažu, odličan rezultat na županijskom natjecanju. Nakon toga poželjeli su stvarati još aplikacija, a potencijala zaista imaju. Pokazali su to i na prestižnom Googleovu natjecanju Hackathon gdje su u samo jednom danu osmislili aplikaciju za ocjenjivanje profesora i… osvojili prvu nagradu!
 
 
Preuzimajući novčanu nagradu ugovorno su prenijeli prava na razvoj aplikacije na vlasnike licencije natjecanja. Pa ako bude odlučeno da je treba lansirati, dečki će biti spremni usavršiti je. Do tada rade na svojoj glazbenoj aplikaciji i sanjaju velike snove. Želimo napraviti veliku aplikaciju, svima nam je san imati jedan razvojni studio u kojem radimo i izbacujemo svoje aplikacije, zarađivati i živjeti od toga.
 
Možemo im samo poželjeti mnogo sreće jer talent i upornost već su pokazali.