Do krajnjeg sjevera Norveške

Svalbard arhipelago nalazi se izmedu Norveške i Sjevernog pola. Ujedno je najsjevernija točka Europe, ali i najsjeverniji naseljeni dio svijeta.

Tokom 17. stoljeća, otočje je služilo kao polazna točka kitolovcima, dok se u 20. stoljeću razvila industrija rudarstva. Danas je otočje istraživački i edukativni centar, s najbržim internetom na svijetu zbog NASA-ine satelitske stanice koja se tamo nalazi.

Kruno Stjepanović jedan je od malobrojnih sretnika koji se boravio na Svalbardu, otoku s 2 800 stanovnika od kojih su 60% Norvežani, a 40% Rusi i Ukrajinci. Službeni jezik je norveški, no u ruskim naseljima koristi se ruski jezik. Glavne djelatnosti su rudarstvo (ugljen) te ribarstvo i lov. U posljednjim vrijeme sve se više razvija i turizam uz istraživačke aktivnosti, visoko školstvo i high-tech poduzeća.

Svalbard je poznat i kao mjesto koje ujedinjuje cijeli svijet, a razlog je tome Međunarodna banka sjemena. Globalno skladište sjemena smješteno je na otoku Spitsbergenu, blizu grada Longyearbyena. Ova lokacija je izabrana zbog savršenih klimatskih i geoloških prilika koje su potrebne za pohranu sjemena, koje se mora održavati na niskoj temperaturi kako ne bi proklijalo, odnosno kako bi se usporilo njihovo starenje.

O tome što kako je stigao, na Svalbard, što je tamo radio i koga je sve sreo Kruno je govorio u emisiji Dobro jutro, Hrvatska: