Jošku Juvančiću Grand Prix Orland

Srednjovjekovni vitez već stoljećima na kraju Straduna čuva Dubrovnik. Ime mu je Orlando, a po njemu je nazvana i prestižna nagrada koju dodjeljuje Hrvatska radiotelevizija. Dodjelom ovogodišnjih nagrada za izniman umjetnički doprinos u glazbenom i dramskom dijelu danas završavaju Dubrovačke ljetne igre.

A sinoć je predstavljena monografija 'Nagrada Orlando - 40 godina' koja je ujedinila sve dosadašnje dobitnike. A dodijeljen je i Grand Prix.

Nagrada 'Orlando' postala je prepoznatljiv i neizostavan dio svakog festivalskog ljeta. Monografija je ukoričila sve dosadašnje dobitnike. Ova knjiga je prvenstveno na neki način spoomenar , ali i pregled  velikih imena koja su započela na DLJI  kao i pokazatelj hrvatske glazbene reproduktive,  naglašava muzikologinja Sanda Vojković. Jednako je važna i hrvatskom glumištu. Prigodom 40. obljetnice nagrade 'Orlando' HRT je odlučio sve podatke o dobitnicima za dramski i glazbeni dio programa ujediniti na jednome mjestu .Tako je nastala monografija 'Nagrada Orlando - 40 godina'. Od početka, od 1976. kada je započela dodjela nagrade Orlando do 2016. je sveukupno 80 dobitnika plus 11 izvanrednih  Grand prix Orlando. U knjizi možete naći obrazloženja ocjenjivačkih sudova svih dobitnika za ovaj period,  isitče glavni urednik monografije Zoran Mihajlović.

Katkad uz dodjelu 'Orlanda' ocjenjivački sudovi odluče posebnim priznanjem 'Grand prix Orlando' nagraditi one umjetnike koji su dali golem doprinos ovom festivalu. Ta nagrada sinoć  dodijeljena redatelju Jošku Juvančiću. Kada se nagrada dobije poslije toliko godina rada onda se čovjek malo razmisli i vidi da ipak to nije bio uzaludno uložen trud  i da je nešto ostalo od svega što sam radio u Dubrovniku, na Ljetnim igrama, u teatru,  kazao je Juvančić. Osim  redateljskog posla uprizorenja  Držićevih, Vojnovićevih djela Shakespearea i mnogih drugih amblematskih predstava koje je ostvario na festivalu, Joško Juvančić zadužio je Ljetne igre i kao dugogodišnji ravnatelj dramskog programa. Također, zahvaljujući njemu - Igre su održane ratne 1992. pa imaju neprekinutu tradiciju već 68 ljeta.