Upoznajte Konavle

Kad se govori o općini Konavle, uglavnom se promišlja o Cavtatu, tamošnjim hotelima, uređenim plažama, raznovrsnoj turističkoj ponudi, kulturno-povijesnim spomenicima. Posljednjih godina pozornost privlači i  u ruralni dijelovi te općine, i to ne samo kao destinacija za izlet.

Molunat je, osim Cavtata, jedino konavosko mjesto koje živi na moru: u prošlosti od ribarstva i sitne poljoprivrede, a posljednjih godina mnogi kućni proračun baziraju na turizmu. Gosti sve više traže domaće, autohtone proizvode koje žele kušati baš ondje gdje se i proizvode. Božo Metković ima svoje vinograde i vinariju, maslinike i uljaru, restoran uz mjesnu plažu koju sam održava. U posao je uključena cijela obitelj. I maslinarstvo i vinogradarstvo i ugostiteljstvo je sezonski posao i tu svi moraju maksimalno raditi. Po 12, 13 pa i 14 sati, koliko je potrebno, bez obzira na vrućinu, na vremenske prilike… govori Božo. Tajna dobrog okusa konavoske kuhinje, kaže nam kuharica Stela Metković, koja se educirala i u Austriji i Švicarskoj, uz domaću ribu i meso, krije se u začinima. Svoje začine većinom sadim sama, ali i donosim ih isto tako i iz drugih zemalja,  otkriva.

Nakon mora i užarene plaže, turisti u Konavlima već 50 godina osvježenje pronalaze u jedinstvenom ambijentu Konavoskih dvora, na izvoru rijeke Ljute. To je prvi restoran takve vrste u ovom kraju, s autohtonom ponudom - meso pečeno ispod peke, domaći sir, pršut i proizvodi lokalnih proizvođača, ali i pastrva iz izvora čiste rijeke Ljute,  objašnjava Pero Šilježar, voditelj restorana.

Još prije pola stoljeća, Čilipljani su ovdje, ispred crkve sv. Nikole, počeli održavati folklorne priredbe za organizirane skupine turista. Značajan broj kućanstava bavi se iznajmljivanjem privatnih soba i apartmana, a Čilipi su dobili i hotel. Prvi u Konavlima koji nije na moru. Iako hotel s četiri zvjezdice raspolaže raznovrsnom ponudom, gosti su uglavnom tranzitni turisti koji ostaju vrlo kratko. Većina je hotel izabrala zbog blizine zračne luke u kojoj hvataju ranojutarnje letove. Upravo je blizina aerodroma značajno utjecala na porast turističke ponude u ovom kraju. U turizam se u Konavlima sve više ulaže, a dokaz je i činjenica da su mnoga sredstva iz programa konkurentnosti turističkih gospodarstava i OPG-ova završila upravo ovdje.

Razvitak turizma očekivano bi trebao potaknuti i veću poljoprivrednu proizvodnju, koja je posljednjih desetljeća u Konavlima nepravedno zapostavljena.