U dvoracu Sveti Križ Začretje krije se 400 godina hrvatske povijesti

Četiri stoljeća hrvatske povijesti, ostavština velikog pjesnika Dobriše Cesarića, slikara i kipara Slavka Kopača te još mnoge tajne - kriju zidovi impozantnog kasnobaroknog dvorca u Svetom Križu Začretju. Njime je prošetala i ekipa Dobrog jutra. 

Dom brojnih plemićkih obitelji u srcu Hrvatskog zagorja dobio je svoj današnji oblik sredinom 18. stoljeća. U svetokriškom dvorcu živjeli su Keglevići, Sermagei i Vraniczanyiji, a prije 15 godina kupila ga je umirovljena znanstvenica Mirna Flogl. I sačuvala od propadanja. Malo po malo, ja sam vratila dostojanstvo tom dvorcu, ali i dostojanstvo svima onima koji su ga gradili, razvijali hrvatsku kulturu. Danas je obnovljeno 2700 kvadrata, ne računajući dakako tavanske prostore od kojih je jedan dio također obnovljen. Drugi dio čeka nečiju pomoć, jer jadni penzioneri u mojim godinama ne mogu dobiti ni mrvičak potpore, makar se radilo o prevažnoj nacionalnoj baštini.

Dvorac se može razgledati svakog dana i to besplatno. Gospođa Mirna sama radi sve, od čišćenja, uređivanja eksterijera, organizacije priredbi i turističke promidžbe. Velebna građevina u sebi krije 400 godina hrvatske povijesti. Povijesti koja je stvarala temelje i kulture i gospodarstva i razvitka na kojem se temelji današnji život. Baštinjena kultura ovdje je ponovno zaživjela, i baš sve što se u dvorcu može vidjeti gospođa Mirna je sama donijela.  Tako ovdje možete vidjeti slikarstvo, skuplture, glazbu koja je komponirana, tiskovine ili rukopise koje su naši umjetnici stvarali kroz vjekove. Posebno se čuva cjelokupna ostavština velikog hrvatskog pjesnika Dobriše Cesarića, strica gospođe Mirne. Imam njegove rukopise i sva njegova izdanja. Imam stvarno puno dokumenata ljudi koji su ga silno poštivali i koji su mu pisali pjesme, koji su mu slikali.

Tu su i djela slikara i kipara Slavka Kopača, Ivana Lovrenčića, Slavka Šohaja i brojnih drugih. Zbirka starih glasovira, mural Velimira Trnskog, zlatna i kongresna dvorana – priče svake prostorije, svakog djela i svakog čovjeka koji je boravio u dvorcu, gospođa Mirna želi da posjetitelji ponesu sa sobom. Jer kako kaže, ovo je naše, naš kulturni identitet. To je svjedočanstvo da smo bili kreativni i sposobni na razini kulturne Europe.

Iako je dvorac njezin drugi dom, o njemu nikada nije sanjala, već je željela njegovati kulturnu baštinu sačuvati za generacije koje dolaze. Nikada u životu nisam pomišljala da ću biti vlasnica dvorca. Bila sam odgajana da razvijam ono što mi je bilo ponuđeno. A to je u prvom redu bilo znanje i spoznanje.

Sada to znanje s radošću prenosi svima koji dođu u Sveti Križ Začretje, a posebno se veseli mladima kojima poručuje: Učite na baštinjenom iskustvu iz prošlosti. Ono je poučno i ono otvara vidike za budućnost. Bez prošlosti, nema budućnosti. A mi, sadašnji, čuvamo tu prošlost da se prelije u budućnost.