Znate li što je stand up paddling?

Odlazak na ninsku plažu Ždrijac najčešće izaziva oduševljenje. Jer ovdje je raj za sve one zanimljive sportove na vodi koji uključuju dasku. Stand up paddling za razliku od ostalih nije nimalo ekstreman sport, ali užitak koji pruža je ekstremno lijep.

Ninska plaža Ždrijac
pravi je mali raj. Za one koji vole pješčane plaže, zabavu u plićaku, a ponajviše za one koji vole sportove na vodi. Wind i kite surferi ovdje uživaju, osobito kad bura zapuše. No kada je vrijeme tek jedva vjetrovito može se ili učiti ove ekstremnije sportove ili uživati u takozvanom stand up paddlingu koji nije ekstreman, ali se u njemu može jednako uživati. Za stand up peddaling ili popularnije SUP potrebna je daska i veslo. to je jedan od najjednostavnijih sportskih inovacija u posljednje vrijeme,  otkiva Ivan Barko. Njegova prošlost se proteže od 40-ih godina prošlog stoljeća kad su surferi da bi hvatali val i da bi bili brži te da ne plivaju na dasci uzimali vesla. Tako je nastao SUP.

Zarazan kakav jest brzo se proširio po svijetu. Iako ne izaziva nalete adrenalina poput ostalih sportova na vodi ljubitelji dasaka brzo su ga prigrlili. Za SUP dolazi dosta ljudi kod nas baš zato što je jednostavno, ne treba niti puno opreme, vrlo je jednostavan pa neki u njemu nalaze meditaciju u pokretu, a drugi tjelovježbu, ističe Ivan. Veslajući na dasci rade sve grupe mišića - trbušni, ruke, prsa… Što se tiče svladavanja, instruktor Stand up paddlinga, Ivan, kaže da to može baš svatko brzo naučiti. Potreban je samo osjećaj da dobar balans. Daska može biti ona za windsurf ili na napuhavanje, obje će dobro poslužiti. I još dovoljno dugo veslo i pustolovina u kojoj ćete se osjećati kao da hodate po površini vode ili mora.

Za SUP su pogodni rani jutarnji sati, kad je more mirno i kada nema vjetra. Ali taj sport nije rezerviran samo za more, može se 'supati' i na jezerima.