Što odabrati u bogatoj koncertnoj ponudi?

Koje koncerte odabrati u bogatoj ljetnoj ponudi koja ne sustaje, u Dobrom jutru preporučuje glazbeni kritičar Dubravko Jagatić.


Petak,  25. kolovoza


Velika holivudska zvijezda Will Smith zajedno će s DJ Jazzyem Jeffom nastupiti na ovogodišnjem MTV Summerblastu koji se danas i sutra održava u uvali Peškera u Poreču. Naime Will Smith je karijeru i počeo kao reper The Fresh Prince da bi glumačku karijeru započeo ulogom u tv seriji 'Princ iz Bel Aira'' u prvoj polovici 1990-tih. Nakon toga postaje jedan od najpopularnijih holivudskih glumaca a pamtimo ga po ulogama u filmovima 'Bad Boys', 'Dane nezavisnosti', 'Man in black', 'Wild Wild West' itd. itd. Zajedno sa DJ Jezzyem Jeffom nakon pune 22 godine ponovo se vratio u studio ne bi li snimili novi album 'Code Red' koji bi se uskoro trebao pojaviti u prodaji a kojega će promovirati sutra u Poreču. Moram svakako spomenuti da će u Willa i Jezzya Jeffa na MTV Summerblastu nastupiti i Dimitri Vegas, Mike Perry, Duke Dumont, Jonas Blue, Far East Movement i još čitav niz DJ-a.


Utorak,  29. kolovoza

Fan pit za njihov koncert rasprodan je u samo sedam dana od objave njihovog dolaska – oni su Duran Duran. Jedan od najpopularnijih bendova 1980-tih i jedan od najpopularniji pop bendova uopće. Zadnji put smo ih gledali u Zagrebu prije 16 godina i koliko se sjećam bio je to veličanstven koncert pa nema sumnje da će i ovaj pred nama, koji će se održati u utorak 29. Kolovoza na Šalati biti jedan od onih za pamćenje. Iza njih je 14 albuma i čitav niz nezaboravnih hitova. Moram spomenuti da je ovo ujedno i njihov jedini ovogodišnji koncert u Europi i Zagreb je time i te kako počašćen a kako saznajem, biti će to presjek njihove bogate karijere uz izvedbu njihovih najvećih hitova.


Srijeda, 30. kolovoza

Svega dan kasnije selimo se u Pulu da bi doživjeli nastup još jedne ikone pop kulture i velike zvijezde 80-tih – Miss Grace Jones! Miss Grace slijedeće godine puni 70, ali je nevjerojatno vitalna na pozornici pa će i njezin nastup u pulskoj Areni, u sklopu festivala Dimensions biti pravi spektakl. Ova ekstravagantna pjevačica sa Jamajke samom je svojom pojavom i imidžom ostavila veliki trag u povijesti globalne pop kulture. Tijekom karijere je snimila deset studijskih albuma i plasirala nemali broj hitova. Vratila se na scenu 2008. odličnim albumom 'Hurricane' nakon skoro punih 20 godina pauze dok su njezini aktualni nastupi više nego impresivni. Svakako moram spomenuti da Grace Jones nastupa na otvaranju ovogodišnjeg Dimensions festivala pa ćemo tako uz njezin nastup vidjeti i nastup dva vrhunska jazzera: Yussefa Kamaala i Mosesa Boyda dok se ostatak festivala Dimensions nastavlja do 3. rujna u tvrđavi Punta Christo u kojoj će nastupiti još čitan niz vrhunskih izvođača novih glazbenih žanrova.

Srijeda i četvrtak, 30. i 31. kolovoza

I poziv na još jedan koncert, zapravo dva, za sve koji ne planiraju u Pulu, a željni su vrhunske svirke. Matija Dedić u srijedu i četvrtak nastupa na Sceni Amadeo u Zagrebu gdje će ugostiti svoje prijatelje i kolege. Tako u srijedu gostuju Lidija Bajuk, Merima Ključo i Sara Renar dok mu u goste u četvrtak dolaze Matej Meštrović, Tedi Spalato i Kristijan Beluhan. Pa vi sad ne dođite!