Atelje 212 s dvije predstave u rujnu u Kerempuhu

Zagrebačko Satiričko kazalište Kerempuh ugostit će u petak i subotu 15. i 16. rujna beogradski Atelje 212 s dvije uspješnice toga teatra, predstavama "Dar-mar" Neila LaButea u režiji Olivere Milenković i "Lice"Aleksandra Galina, koju je režirala Jelena Bogavac.

 Predstava "Dar-mar" američkog filmskog redatelja, scenarista i dramskog pisaca Neila LaButea, u programu 15. rujna, najavljena je kao oštra, istodobno duhovita i opora, kritika društvene netolerancije i licemjerja suvremenog svijeta. Riječ je o dvije jednočinke objedinjene u cjelovečernju predstavu, šoubiznis satiri o rasnoj netoleranciji pod nazivom "Novi zavjet" (The New Testament, 2009.),  te komadu "Dar mar" (Helter Skelter, 2008.), intimnoj bračnoj drami čija se radnja odvija u restoranu, čime postaje javna, te poprima oblik grčke tragedije.

Zbog iznimnog talenta za otkrivanje suvremenih tema i njihovog prikazivanja na ekstreman način, LaButea mnogi smatraju jednim od najznačajnijih suvremenih američkih autora, navodi se u najavi predstave. No, on je ponajprije majstor briljantnih dijaloga u kojima su nedovršene rečenice, predasi između dva glasa, lepršav vic, nagovještaji i preokreti, često važniji nego ekspliciran tekst. Sve je kod LaButea naizgled bezazleno, a zapravo strašno upravo je to ono što ga izdvaja od ostalih pisaca, dodaje se.

Glume Sofija Juričan, Bojan Žirović, Milan Nikitović, Jelena Petrović i Milenko Adamov.  U subotu 16. rujna u programu je predstava "Lice", najavljena kao maestralna komedija jednog od najuglednijih ruskih scenarista i dramskih pisaca starije generacije, Aleksandra Galina, o životu "novih Rusa"  tajkuna i intelektualaca koji im služe.  Komedija je to o gubitku identiteta, stvarnom i simboličnom; s likovima koje prepoznajemo iz našeg tabloidnog tiska i 'glamuroznih' društvenih događaja; ali i gorka, oštra, nadasve duhovita satira o tranziciji, i njenim herojima i žrtvama, ističe se u najavi.

 Ovaj put, ta priča nije ispričana iz perspektive "gubitnika", običnih ljudi, već "dobitnika", novopečenih "biznismena" i društvene elite koja sve više tu "pobjedu" osjeća kao preveliko breme s kojim se nije u stanju nositi. Glumački ansambl čine Radoslav Milenković, Ivan Jevtović, Aleksandra Janković i Radmila Tomović.