U Peruu otkriveni ostaci kineskih radnika iz 19. st.

Arheolozi koji istražuju peruansku prošlost nedavno su iskopali posmrtne ostatke 16 kineskih radnika koji su bili podvrgnuti teškom radu u toj zemlji prije više od stotinu godina.

Tijela, za koja se vjeruje da pripadaju radnicima dovedenima u Peru kako bi zamijenili robove, pronađena su zakopana kod piramide od opeke koju je prvi koristio drevni narod Ichma, izjavila je Roxana Gomez, arheologinja koja vodi iskopavanja na toj lokaciji.

Peru je bio jedna od najvećih destinacija za kinesku radnu snagu u Latinskoj Americi u 19. stoljeću, tržištu koje je bujalo nakon što je u zemlji ukinuto ropstvo 1854. Kinezi pronađeni kod piramide Bellavista u Limi pokopani su ne prijelazu iz 19. u 20. stoljeće i vjerojatno su bili berači pamuka na obližnoj plantaži gdje su radili u "vrlo teškim" uvjetima, rekla je Gomez.

Kao mogući prikaz toga kako su se Kinezi postepeno uzdizali iz teškog siromaštva u Peruu, prvih 11 tijela je omotano u platno i postavljeno na tlo, dok je posljednjih pet odjeveno u plavo-zelene odore i pokopani su u drvenim lijesovima, kazala je Gomez. U jednom kineskom lijesu pronađena je lula za opijum i mala keramička posuda", dodala je ona. Kineskim radnicima nije bilo dopušteno pokapanje na katoličkim grobljima u Limi, tako da su morali improvizirati, navodi peruansko ministarstvo kulture.

Posmrtni ostaci kineskih radnika ranije su pronađeni u Limi u drugim piramidama od opeke poznatim pod nazivom "huacas". Huacas su korišteni kao administrativna i vjerska središta u drevnom Peruu i tamo su se često pokapali pripadnici elite sa predmetima od zlata i keramikom. Po riječima Gomez, takva mjesta povezivala su se sa svetošću i možda su ih zato Kinezi izabrali za pokapanje radnika.