"Orlando za glumačko umijeće pred kojim zastaje dah"

Nakon što je odgledao sve predstave dramskog programa 68. Dubrovačkih ljetnih igara Ocjenjivački sud Nagrade Orlando u sastavu: Željka Turčinović - predsjednica, te Petra Jelača i Davor Mojaš – članovi, jednoglasno je odlučio dodijeliti Nagradu Orlando za najbolje umjetničko ostvarenje u dramskom programu Igara, Ozrenu Grabariću, za mnogobrojne glumačke uloge u predstavi Marin Držić - Viktorija od neprijatelja u režiji Ivice Boban i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla, premijerno prikazanoj 20. kolovoza 2017. u Parku Umjetničke škole Luke Sorkočevića.

Autor dramaturškog koncepta Hrvoje Ivanković i redateljica Ivica Boban u Ozrenu Grabariću su, kao i u svim ostalim članovima razigranog ansambla, imali inspirativane i kreativane sugovornike i sljedbenike, a njihov je dramaturško-redateljski koncept našao vrsnog interpretatora i posvećenog glumca u njemu koji je predvodio histrionsku avanturu kao Držić ali i kao empatijski zrcalni odraz  njegovih dramskih likova.

Unutar timskog rada prožetog ludizmom Vidrine kazališne družine, stvorena je galerija mnogih izvrsnih likova, a mladi glumci, još uvijek studenti Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu uz nekoliko dokazanih držićevskih protagonista, virtuozno su ih interpretirali. One najbitnije pripale su glavi družine, Marinu Držiću, odnosno Ozrenu Grabariću. 

Gradaciju lika Marina Držića, Grabarić je profinjeno vodio te dinamizirao tempo predstave: od čovjeka koji promatra svoje sugrađane, sluti komediole i traži kazališni oblik do onoga koji postaje revoltiran stvarnošću svijeta i svoga Grada te počinje djelovati sve slojevitije i subverzivnije, a time i sve opasnije, bitnije, esencijalnije za kazalište.

Grabarić virtuoznošću velikog i nadahnutog glumca u širokom rasponu različitih likova interpretira njihove karakterne osobine, ekvilibrira između zahtjevnog dubrovačkog govora i preobrazbe u Držićeva lica te postiže vrhunac glumačkog umijeća pred kojim zastaje dah.

Grabarićevom glumom počinju izvirati sve složenija i sadržajnija Držićeva lica, njihov usud i virtuoznost unutranjih preobrazbi kao i zapanjujuća sposobnost izmjenjivanja zahtjevnih držićevskih uloga - on je i Pomet (sa čak tri amblematska monologa!), Skup, Negromant Dugi Nos, Stanac, a u svakoj donosi novu, drugačiju i zaokruženu interpretaciju, uz izvrsno savladan Držićev jezik.

Njegove interpretacije u predstavi Marin Držić -  Viktorija od neprijatelja bez sumnje su obogatile dosadašnji niz važnih glumačkih kreacija Držićevih likova u bogatoj kronologiji teatra Igara, te stoga smatramo da je Ozren Grabarić višestruko zaslužio ovogodišnju nagradu Orlando za najbolje umjetničko ostvarenje u dramskom programu.