Žetva medalja matematičara na olimpijadi u Vilniusu

Na upravo završenoj 11. Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi u Vilniusu, u Litvi, hrvatski srednjoškolci osvojili su jednu zlatnu i četiri brončane medalje, dok je na ekipnom dijelu natjecanja Hrvatska bila četvrta u konkurenciji 11 država, dijeleći mjesto s ekipom Bjelorusije.

Na olimpijadi je sudjelovalo 66 učenika iz 11 srednjoeuropskih država, Austrije, Bjelorusije, Češke, Litve, Mađarske, Njemačke, Poljske, Slovačke, Slovenije, Švicarske i Hrvatske.

Hrvatsku su u Vilnisu predstavljali Tea Arvaj (III. gimnazija, Osijek), Aleksandra-Saša Božović (Prva gimnazija, Varaždin), Noel Lakić (Gimnazija Franje Petrića, Zadar), Ivan Sinčić (Gimnazija Andrije Mohorovičića Rijeka), Žetva medalje matematičara na olimpijadi u Vilniusu(XV. gimnazija, Zagreb) i Tadej Žetva medalje matematičara na olimpijadi u Vilniusu(XV. gimnazija, Zagreb). Voditelji ekipe su Žetva medalje matematičara na olimpijadi u Vilniusui Žetva medalje matematičara na olimpijadi u Vilniusu.

Put na olimpijadu kao i pripreme organizira Hrvatsko matematičko društvo, a financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Učenici su se natjecali pojedinačno i ekipno rješavajući zadatke iz algebre, kombinatorike, geometrije i teorije brojeva. U pojedinačnom dijelu natjecanja, Tadej Petar Tukara osvojio je zlatnu medalju, što je četvrta godina zaredom da je jedan od hrvatskih natjecatelja postigao tako izniman rezultat na tome natjecanju, priopćilo je Hrvatsko matematičko društvo.


Uz Tadejevu zlatnu medalju, predstavljajući Hrvatsku brončane su medalje osvojili Noel Lakić, Luka Šimek, Ivan Sinčić i Aleksandra-Saša Božović. Na ekipnom dijelu natjecanja Hrvatska je bila četvrta u konkurenciji 11 država, dijeleći mjesto s ekipom Bjelorusije. Na prvom je mjestu Poljska s istim brojem bodova kao i drugoplasirana Slovenija, a na trećem Mađarska, sa samo jednim bodom prednosti pred hrvatskom i bjeloruskom ekipom.