Rumunjski 'kralj panove frule' Gheorghe Zamfir u Lisinskom

Rumunjski glazbeni virtuoz Gheorghe Zamfir, "kralj panove frule" poznat po hitovima u filmovima "Bilo jednom u Americi" i "Kill Bill", gostovat će 25. rujna u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu na svečanom koncertu u povodu 10. obljetnice pristupanja Rumunjske Europskoj Uniji i 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Rumunjske i Hrvatske."Panova frula ili siringa ili trstenica, u hrvatskom jeziku, ljepotom i toplinom svoga zvuka izaziva veliko zanimanje slušatelja, a napose kad je u rukama svestranog rumunjskog umjetnika slikara, pisca, glazbenika, virtuoza na panovoj fruli Gheorghea Zamfira", stoji u najavi.

Svojom vještinom u šest desetljeća umjetničkog djelovanja oduševljava publiku diljem svijeta, te je bio prvi rumunjski umjetnik koji je privatno nastupio za papu Ivana Pavla II. Surađivao je s brojnim umjetnicima i gostovao po čitavom svijetu; diči se s oko stotinu milijuna prodanih nosača zvuka i više od 120 zlatnih i platinastih ploča, i jedini je europski umjetnik s dvije zlatne ploče u SAD-u. Dobitnik je brojnih nagrada, priznanja, viteških naslova kao i predsjedničkih odlikovanja.

Zamfir je sudjelovao i u mnogim projektima filmske glazbe. Ostvario je suradnju s francuskim producentom Yvesom Robertom na filmu "Great Blond with Black Shoes", čiji je soundtrack postao svjetski hit, te sudjelovao u izvedbama glazbe za filmove među kojima su i "Once upon a time in America", "Karate Kid", "Kill Bill", "Ciao Cristina", "The Lake" i drugi.