Pijanist Ivan Krpan plasirao se u finale Busoni natjecanja

Student pete godine zagrebačke Muzičke akademije Ivan Krpan plasirao se u finale jednog od najuglednijih pijanističkih natjecanja na svijetu Međunarodnog pijanističkog natjecanja Ferrucio Busoni koje se od 1949. svake druge godine održava u talijanskom gradu Bolzanu.

Natjecanje se, kako je priopćeno, održava od 22. kolovoza, a tijekom prethodna dva izlučna kruga na njemu je nastupilo 25 pijanista iz cijelog svijeta, odabranih na prednatjecanju koje je u Bolzanu održano u kolovozu prošle godine. U finale se plasiralo šest pijanista koji će od 29. kolovoza do 1. rujna nastupiti uz gudački kvartet iz Cremone, te uz Haydn orkestar.

Krpanov plasman u finale tog prestižnog natjecanja nastavak je njegovih sjajnih uspjeha: 2015. osvojio je četvrtu nagradu na Međunarodnom Mozartovom natjecanju u Zhuhaiju (Kina). 2016. godine osvojio je prvu nagradu  na međunarodnom natjecanju za mlade pijaniste u Ettlingenu (Njemačka), te treću nagradu na međunarodnom natjecanju Frederic Chopin u Moskvi.

Dobitnik je Dekanove i Rektorove nagrade, nagrade Ivo Vuljević, a Zagrebačka filharmonija proglasila ga je Mladim glazbenikom godine za 2016. godinu. Rođen je u Zagrebu 1997. , a kao student pete godine u razredu je profesora Rubena Dalibaltayana.