I istok Istre ima turističke adute

Općina Marčana prema površini jedna je od najvećih u Istri. Zbog toga se teže turistički razvija. No, u posljednjih nekoliko godina i u tamošnjim naseljima dogodio se turistički boom...

Općina Marčana prostire se na jugoistoku Istre. Više zapravo prema istoku, području znatno manje turistički razvijenome od zapada Istre. 'Imamo pedesetak naselja u općini, raštrkani smo, veliki. Imamo mnogo turističkih kapaciteta, već ove godine smo povećali turističke kapacitete za 60 novih kuća za iznajmljivanje.', kaže načelnik općine Predrag Pliško. Upravo su kuće za odmor, poneke od njih i prave vile ono što je zasigurno spasilo istarsko selo od izumiranja i zadržalo je mlade na kućnome pragu.

Mnogi su objekte za odmor podignuli uz pomoć europskih fondova. Mukotrpan je to posao, premda mnogi misle da je riječ o lakom zarađivanju novca. 'Nakon sezone automatski kreće priprema za drugu sezonu, mora se sve pripremiti, sanirat neka puknuća i nadomjestiti neke nedostatke. Sve nora biti gotovo prije Uskrsa, jer nikada se ne zna kad će doći prvi gosti.', objašnjava Vlado Pliško.

Sve to je turistima nevidljivo. Njih dočeka spreman objekt i nasmiješen domaćin. U malim mjestima može se vidjeti puno toga,  primjerice crkvu sv. Marije u Mutvoranu, bogatu renesansnu ostavštinu. A sav taj turistički razvoj prate vrijedni poljoprivrednici, primjerice vinari. Izvrsno surađuju s velikim turističkim tvrtkama, kažu nam, no sve se više okreću i onom manjem, privatnom sektoru. 'Shvatili smo da je veliki potencijal u malim ugostiteljskim objektima. U turističkoj sezoni imamo rast potražnje, tako da sve više napuštamo koncept supermarketa i velikih trgovina.', objašnjava vinar Elio Radeka.  Uređivanjem infrastrukture naselja će se još više povezati s brojnim kulturnim atrakcijama i time postati još atraktivniji turističkome tržištu.