Grand Prix solinskog Međunarodnog festivala karikatura odlazi u Bugarsku

Solinski Međunarodni festival karikatura okupio je i ove godine prestižna svjetska imena. U gradić na Jadru, sa svih kontinenata pristiglo je čak 946 radova. Povjerenstvo je imalo težak zadatak, ali dvojbe o dodjeli Grand Prixa - nije bilo.

Grand Prix solinskog Međunarodnog festivala karikatura ovaj put odlazi u Bugarsku. Ivailu Tsvetkovu nagrada ne manjka. Pa ipak - ova 'velika', nakon 'specijalne' solinske prije 6 godina, nekako mu je najviše prirasla srcu. Više i od prvoga Grand Prixa, koji je osvojio u Italiji. 'Ovdje sam već drugi put. Ovaj festival je sjajan, a tema - posebna. Arheologija. Ove godine radili smo prema slobodnom izboru i u toj kategoriji - ja sam, eto, pobijedio.', kaže Ivailo.

U svijetu među najboljima, ali i jedinstvenima, jer spaja temu arheološke baštine i likovnu umjetnost, solinski festival najbolji je promotor u novije vrijeme, i to, čini se, ne samo u nas, neopravdano zanemarene karikature. 'Novinska karikatura je izgubila smisao onog trenutka kad su urednici pojedinih medija umjesto karikatura počeli stavljati reklame i ta karikatura koja je govorila više od 1000 riječi je izgubila svoje mjesto u dnevnim novinama. No u svijetu postoje festivali kao i ovaj u Solinu gdje karikaturisti šalju svoje radove i izlažu.', istaknuo je Marko Ivić, umjetnički direktor festivala. Festivalska priznanja otišla su diljem svijeta - od Belgije i Brazila do Sjedinjenih Američkih Država. I Hrvatske, dakako. Posebna nagrada solinske Turističke zajednice pripala je Slobodanu Butiru, čime je još jedanput potvrđen status Lijepe naše kao jedne od tri najnagrađivanije zemlje.