Luminarium – najveća atrakcija Špancirfesta

U Varaždinu je završio 19-ti Špancirfest. I nas je privukla najveća atrakcija festivala - grad od golemih balona - Luminarium.


Ulični zabavljači, glazbenici, umjetnici, dizajneri i obrtnici - na 35 hektara gradske jezgre u deset dana priredili su čak 600 izvedaba.  Među njima su šetači-namjernici birali omiljene. Od tisuću izvođača, neki su ovdje prvi put, a neki su već stalni gosti. 

Premijeru su na Špancifestu doživjeli i zračni arhitekti iz Velike Britanije s monumentalnim Lumininarijem Miracoco, na Kapucinskom trgu. Sve festivalske dane u redu se čekalo na teleportaciju u neki drugi svijet.

Dvije tisuće posjetitelja dolazi svakoga dana. Kad stignu, ulaze u građevinu, a vanjski svijet ostavljaju pred vratima. Omotaju ih boje. Taj  vrlo lijep, miran i opuštajući prostor otvoren je za sve ljude, za sve mogućnosti, svako životno dob, kaže John Owens.

Labirint oko velike središnje prostorije odvodi posjetitelje u 12 manjih prostora, na ukupno 1000 četvornih metara istažuje se igra svjetla, prostora i boje, donoseći posjetiteljima nova iskustva.