Križnica pokraj Pitomače – raj na Dravi

Rijeka Drava na pojedinim dijelovima privlači, naravno, kupače, ali i kanuiste i ribiče. Ljubiteljima prirode posebno je zanimljiva Križnica pokraj Pitomače,  jer je zapravo riječ o svojevrsnom otoku,p rekodravskom mjestu  do kojeg se može doći jedino pješačkim mostom ili motornom skelom dok je s druge strane mađarska granica.

Želite li vozilom preko Drave u Križnicu, možete se svakoga sata prevesti motornom skelom. I ovih toplih dana, posebice vikendom, skela se zna brzo napuniti. Uz mještane najčeće su to zaljubljenici u ribolov koji uživaju na Križnici okruženoj ne samo mađarskom granicom nego i novim i starim tokom Drave.

Za one koji stižu pješice ili biciklima tu je viseći most koji će iduće godine proslaviti pola stoljeća, no nedavno je obnovljen pa će sigurno poslužiti još godinama. Upravo ovakva izoliranost možda daje poseban duh Križnici.

Pokraj mosta uređeno je i izletište na kojemu se može igrati odbojka na pijesku ili odmarati. No za vrijeme ljetnih žega mnogi će se ipak najradije rashladiti i zaplivati u Dravi uz pješčanu plažu. Općina Pitomača brine o svom turističkom biseru i uz pomoć europskih projekata.

Ono što će većina mještana možda izdvojiti kao najveći nedostatak, loša prometna povezanost, pa pomalo i izoliranost, ovdje se za goste izgleda pretvara u najveću prednost  pa u općini Pitomača namjeravaju osigurati da se razvojem turizma prirodni smirujući ugođaj Križnice nikako ne naruši.