'Veliki čovek z Maloga sela'


3. kolovoza navršila se 11. obljetnica smrti dr. Ivana Ivančana - našeg poznatog etnokoreologa i koreografa. Posjetili smo kuću u Molvama gdje je živio i u kojoj je stvarao te mjesta uz rijeku Dravu koja je obožavao.

U obiteljskoj kući Ivančanovih u Molvama sve je još kao kad je dr. Ivan Ivančan bio živ. Tu je godinama stvarao, istraživao, pisao. Ivan Ivančan je naš etnokoreolog i koreograf koji je nakon pomnog proučavanja Hrvatsku podijelio u plesne zone, a gotovo 120 njegovih koreografija zaštitio je pri Hrvatskoj autorskoj agenciji. Radio je Ivan Ivančan za kazalište, radio, televiziiju, za film. Umjetnički je oblikovao otvorenje Mediteranskih igara u Splitu te Univerzijade u Zagrebu. Bio je dugogodišnji generalni i umjetnički ravnatelj Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske  LADO. Jedini čelnik sa dvije dužnosti istovremeno. Autor je 20 naslova o narodnim plesnim običajima u Hrvatskoj. Zaljubljenik u sve staro, tradicijsko, hrvatsko.

O njemu svi u Molvama govore samo riječi hvale. Zovu ga 'veliki čovek z maloga sela'. To je baš i naslov jedne od knjiga koje je o dr. Ivančanu napisao Dragutin Kokša - Molvarec i Ivančanov susjed i prijatelj. Sjećanja na minula vremena i dr. Ivana Ivančana Dragutin opisuje u svojim knjigama. Volio je i divio se dr. Ivančanu. Iako o plesu i folkloru nije ništa znao  - zavolio ga je jer se divio njegovoj ljubavi prema tradiciji, domovini i rodnome kraju. Kao voditelj Lada dr. Ivančan je mnogo putovao, ali se uvijek vraćao u svoje rodne Molve, na Dravu i u Podravinu. Hrvatsku je zadužio brojnim svojim znanstvenim radovima. Osnovao je Školu folklora i tisuće mladih ljudi 'zarazio' folklorom, tradicijom i plesom. I nakon smrti živi dr. Ivančan u svakom plesnom koraku.

Za vječni je počinak Cico - kako su ga od milja zvali, odabrao Molve. Tu i sad živi njegova najveća ljubav i potpora supruga Marlena, a kad god mogu svarte ovdje sin sa suprugom i unuci - nasljednici Ivančanova ljubavi prema hrvatskoj baštini, plesu, koreografiji i etnologiji.