Što čitati - Priručnik za spremačice ili Opseg otpora

Književna kritičarka Jagna Pogačnik ovoga tjedna uz najavu Festival svjetske književnosti preporučuje i dvije knjige.

Nakon ljetnog zatišja, Zagreb od nedjelje postaje centar svjetske književnosti. Festival svjetske književnosti održat se peti put, od 3. do 9. rujna u Zagrebu i Splitu. Festival je zamišljen kao platforma koja će okupiti najbolje od europskih i svjetskih pisaca i staviti ih u dijalog s ponajboljim hrvatskim piscima. U Zagrebu i Splitu će tako gostovati pisci poput Daniela Kehlmanna, Philippe Claudela, Chigozie Obiomae, kao i omiljeni spisateljski par supružnika Rita Monaldi i Francesco Sorti, koji će otvoriti splitski dio Festivala.

Festival ima i svoj zanimljivi likovni, filmski i glazbeni popratni program, te programe promicanja čitanja među mladima.

Lucia Berlin - Priručnik za spremačice, Oceanmore

Lucia Berlin pripada onoj vrsti pisaca koji zasluženo priznanje nisu dobili za vrijeme života, već tek posthumno, jedanaest godina nakon 2004. kada je preminula.  Američka je spisateljica kratkih priča čije uglavnom autobiografsko pisanje obilježavaju događaji i neprilike iz njezina života: odrastanje u nefunkcionalnoj obitelji, to što kao adolescentica obolijeva od skolioze što će joj cijeli život činiti velike poteškoće, nekoliko neuspješnih brakova, četvorica sinova i ovisnost o alkoholu koje se čitav život pokušava riješiti. Predavala je kreativno pisanje na Sveučilištu u Coloradu, no da bi mogla uzdržavati djecu u određenim životnim periodima radila je najrazličitije poslove: bila je medicinska sestra, spremačica, bolnička administratorica, profesorica u gimnaziji... U tom je razdoblju imala velikih problema s alkoholizmom i u tome je naglasak u ovoj zbirci koju čini izbor iz njezine kratke proze.

Njezina proza uvijek je imala svoju odanu ali malobrojnu publiku, no tek nakon smrti doživjela je zasluženo priznanje kritike i publike. Njezine su priče autobiografske, u njima se oslikava buran život koji je vodila:  ljubavi, zlostavljanja, bolesti, patološki odnosi u obitelji i zajednici, ovisnost i odvikavanja od alkohola.

Već u drugom tjednu od objavljivanja, zbirka priča "Priručnik za spremačice" dospjela je na listu bestselera New York Timesa, a broj prodanih primjeraka nadmašio je ukupnu prodaju svih dotadašnjih izdanja. Kritika je s pravom naglasila da Lucia Berlin stoji uz bok velikana kratke priče kao što su Alice Munro, Raymonda Carver i Antona Čehov, što je doista najveći kompliment koji može dobiti netko u tome žanru. Kritika je također suglasna da je Lucia Berlin velikan američke književnosti u tri kategorije: ženskoj kratkoj priči, kratkoj priči općenito i poslijeratnoj prozi općenito. Kroz izabrane 43 priče može se zapravo pratiti dramatičan život Lucije Berlin. Poveznica između biografije i proze sasvim je jasna. Iz priče u priču ponavljaju se mjesta, imena, poslovi, obiteljske situacije koje se provlače i kroz biografiju autorice. 

U središtu su traume odrastanja, obiteljske traume, traume alkoholizma.  Sve su priče pisane iz ženske perspektive, a temelj života njezinih junakinja je usamljenost. Iz priče u priču ove zbirke suočavamo se s rizičnim pričama iz života žena kojima život nije naklonjen, no atmosfera priča nije tmurna, nego otkriva koliko život može biti iznenađujući, neobičan, smiješan i uzburkan. Nekonvencionalni humor, realizam i sposobnost da raslojava detalje koji odjekuju kroz priče. Mogućnost druge životne prilike: nema uzdizanja nekakve gubitničke pozicije, iako čitatelj osjeća kako su proživljene životne nevolje jedina tema ovih priča.

Neda Miranda Blažević Krietzman - Opseg otpora

Spisateljica koja već niz godina živi između San Diega i Zagreba; autorica jedne od kultnih knjiga osamdesetih „Američka predigra". Autobiografska knjiga - intimno putovanje privatnim i profesionalnim životom, i u jednom i u drugom slučaju iznimno bogato iskustvo. Čita se manje kao dokumentarizam, više kao roman.

Dokumentarizam kao baza - rođenje u Gračacu, preseljenje u Zagreb, brojna putovanja, od Berlina do SAD...  Obiteljski odnosi, formativne godine, obrazovanje, ljubavi, brakovi, bolest srca. Detaljan prikaz bogatog umjetničkog života i hrabre i ponekad bolne privatnosti jedne žene koja je često morala donositi odluke koje nisu bile igra na sigurno.


Ideja o bifokalnosti u središtu knjige - mogućnosti da se kroz jedan dio stakla naočala vide stvari izbliza, a kroz drugi one u daljini - sagledavanje vlastita života iz dvostruke perspektive. Poznati umjetnici, pisci i profesori, poznate lokacije i društvena i politička previranja, dokument jednog vremena.