Otkrijte ljepote Marije Bistrice


Jedno od naših najstarijih marijanskih svetišta u Mariji Bistrici, krije i mnoge druge posebnosti. Koje su to, od svibnja ove godine možete vidjeti u novootvorenom Centru za posjetitelje.

Krapinsko-zagorska županija krije brojne posebnosti. Jedna od njih je i park skulptura u Mariji Bistrici u kojem je više od stotinu drvenih skulptura -  vjerske i svjetovne tematike. Od davnina su ljudi u bistričkom kraju vješti rukotvorci; pravi umjetnici. 'Naša velika vrijednost su stari zanati koji su pod zaštitom UNESCO-a - izrada drvenih igračaka i licitara. Htjeli smo to na kvalitetan način prezentirati našim posjetiteljima pa smo odlučili napraviti prezentacijski centar, ili centar za posjetitelje.', objašnjava Josip Milički, načelnik općine Marija Bistrica.

U Centru su izloženi radovi svih tradicijskih umjetnika ovoga kraja. Samo u Mariji Bistrici trenutačno je 10-ak aktivnih lončara i 20-ak obitelji koje izrađuju tradicijske drvene igračke. Jedan od njih je i Danijel Hajnić. On je nastavio gotovo stoljetnu obiteljsku tradiciju izrade drvenih igračaka, a posjetiteljima u Centru odaje i tajne tog starog zanata.

U multimedijskom dijelu Centra posjetitelji mogu odabrati, ispisati i poslati e-razglednicu. Svoj boravak u Mariji Bistrici odmah mogu na društvenim mrežam potvrditi i slikanjem selfija u prepoznatljivom bistričkom srcu. Nakon prezentacije starih zanata mogu odigrati i kviz i na taj način provjeriti svoje znanje. Zato prije nego li krente odgovarati na pitanja u kvizu, dobro je na ekranu pročitati brošuru o starim zanatima; u videogaleriji pogledati  filmove i na takav način upoznati Mariju Bistricu.

U Mariju Bistricu dolaze hodočasnici iz cijeloga svijeta. Većinom se zadržavaju samo u  središtu mjesta. Da bi se odmaknuli iz te vreve i uživali u idili zagorskih brega, predviđeno je da do ovoga Centra dođu pješice. Udaljen je samo 300-tinjak metara od glavnog Bistričkog trga.