Organ Vida: svjetski fotografi i trendovi od 6. do 20. rujna u Zagrebu

Festival Organ Vida ponovno u Zagreb dovodi relevantne svjetske fotografe i trendove suvremene scene, a ove ih je godine okupio pod temom 'Novi građani'. Festival se održava od 6. do 20. rujna na čak šesnaest lokacija.

Najveća međunarodna fotografska manifestacija u Hrvatskoj i najveći festival suvremene fotografije u jugoistočnoj Europi koji okuplja i predstavlja fotografe i umjetnike, profesionalce i stručnjake, za svoj je prvi tjedan pripremio iznimno intenzivan program. Direktorica Fesivala Marina Paulenka kaže kako će se unatoč gustom rasporedu programa koji se održava u puno zagrebačkih galerija i muzeja, sve moći jednostavno pratiti jer se ništa neće preklapati, dok će se prvoga tjedna svaku večer otvarati izložbe, koje će se potom moći razgledati do 20. rujna.

Objasnila je kako je ovogodišnja tema, 'Novi građani', proizašla iz ideje redefiniranja pojam novog građanina, čovjeka koji živi u postkapitalističkom 21. stoljeću, lišen je doslovne definicije vezivanja uz mjesto, grad i državu, niti je privržen nekoj vlasti. Po njezinim riječima, uz sve društveno-političke teme i nepredvidljive izazove koji se odvijaju danas u svijetu željeli su vidjeti koja je naša odgovornost kao građana, ali i koja su to naša osobna previranja. 

U proteklih se devet godina festival Organ Vida profilirao ne samo kao europski, već i kao svjetski fotografski festival. 'Za nas zaista puno znaju, o nama pišu Guardian i Time. Sretni smo što smo ucrtali Zagreb u tu mapu, jer iako je Hrvatska prepoznata kao turistička zemlja, možemo je promovirati i kroz umjetnost', rekla je Paulenka. Jedna od novosti ove godine je i dodjela nagrade 'Marina Viculin', nazvane po prerano preminuloj povjesničarki umjetnosti, kustosici i ravnateljici Klovićevih dvora, zaslužnoj za promociju fotografske umjetnosti. Novčani iznos od 25 tisuća kuna bit će dodijeljen jednom autoru ili umjetničkom kolektivu prema odluci međunarodnog žirija za završetak započetog umjetničkog projekta i izložbenu prezentaciju tijekom idućeg festivala. Festival ove godine organizira ukupno trinaest izložbi, petnaest razgovora, dvije radionice, projekcije dvaju filmova o fotografiji. 

Izložbeni program počinje već dva dana prije službenog otvorenja festivala, pa će se u Galeriji Greta 4. rujna otvoriti izložba tajvanskog umjetnika Šeng-Wen Loa 'Bijeli medvjedi', a dan kasnije u Galeriji Šira Davora Konjikušića 'Autocesta'.
Izložba finalista 'Novi građani' održat će se u Muzeju suvremene umjetnosti, novom glavnom partneru festivala. Izložbeni program festivala prati bogati edukativni, diskurzivni i zabavni program s brojnim gostima iz zemlje i inozemstva.