Pripreme za školu u punom su jeku

Za pet dana počinje nova nastavna godina. I dok su u nekim gradovima školski udžbenici besplatni, u drugima roditelji sami snose troškove. Kako bi barem malo uštedjeli, školske knjige kupuju se u antikvarijatima ili ih učenici međusobno razmjenjuju.
Ovih su dana najtraženija roba - školski udžbenici. Roditelji i učenici kupuju ih, ali i prodaju. '72 kune je novi udžbenik iz matematike, a ja sam ga platila 20 kuna i isti je kao onaj u knjižari.', kaže jedan roditelj. A roditeljima je svaka kuna bitna i svaka ušteda dobrodošla. Besplatne udžbenike u Šibeniku, Rijeci i nekim drugim gradovima dobit će samo oni učenici koji zadovolje određene socijalne kriterije. Ostalima preostaju antikvarijati gdje se mogu pronaći stare, ali dobro očuvane knjige.

No u nekim gradovima udžbenici su besplatni poput Zagreba, Vukovara, Varaždina i Dubrovnika. U tim gradovima kupuje se ostala oprema za školu od školskog pribora za likovni odgoj, školskih torbi pa do bilježnica. Cijene variraju. Pa će tako roditelji izdvojiti između 400 i 1000 kuna. Udžbenike za novu školsku godinu moraju imati svi učenici, ali uvjeti za njihovu nabavu za sve - nisu jednaki. Dok su nekima besplatni, drugi će za to morati izdvojiti iz kućnog budžeta.

Dobra vijest za koprivničke školarce, odnosno njihove roditelje. Od ove godine bit će im vraćen novac za kupovinu knjiga, u iznosu ovisno o mjesečnim prihodima. Roditelji koprivničkih osnovnoškolaca ne moraju kupovati bilježnice, djecu one dočekaju na školskim klupama. 11. godinu bilježnice besplatno osigurava grad Koprivnica sa svojim sponzorima - tvrtkama koje posluju u gradu. Ove godine za to su prikupili 200 tisuća kuna. Prvi će se put ove godine svim roditeljima iz Koprivnice subvencionirati troškovi za udžbenike, ovisno o mjesečnim primanjima.


'Subvencije su od 60 do 1200 kuna. Roditelji čiji je prihod po članu domaćinstva do 2000 kuna imaju pravo na 100 postotnu subvenciju; ako je prihod po članu domaćinstva između 2000 i 2500 kuna, iznos subvencije je 70 posto. Kako prihod raste, iznos subvencije se smanjuje', objašnjava Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice. Uz račun za knjige i potvrdu o mjesečnim prihodima zahtjeve za povrat novca roditelji mogu uputiti u gradsku upravu. Sve koprivničke gradske škole i ove će  godine imati potrebne pomoćnike u nastavi. Iz gradske uprave poručuju da će osigurati financiranje potrebnog broja pomoćnika, a neće  smanjivati ni subvencije za školski prijevoz.