Sasvim drugačiji Othello

U Zadru završena kazališna revija "Nosi se", koja se održava u produkciji kazališta Verrdi.

Uz predstave iz Zagreba, Ljubljane i Tuzle, premijerno je izveden i Othelo - kakvog dosad nismo vidjeli - kaže beogradski redatelj i dramaturg Zlatko Paković. Shakespeareovu tragediju, koja je danas jednako aktualna kao i prije više od 400 godina, ovih će dana vidjeti dubrovačka i šibenska publika i možda će, baš poput zadarske, drugačije razmišljati o ljubavi.

Ovo nije tragedija o ljubomori kako smo učili. Ovo je, kaže redatelj, tragedija o ljubavi: Nešto je trulo u ljubavi kakvu smo navikli da volimo i o tome je zapravo ovaj Othello. On govori da ako je ljubav ta koja iz sebe može proroditi ljubomoru da onda zaista nešto nije u redu s njom, s takvom vrstom ljubavi.Ovaj 'Othello' ne prepričava priču već u vidu poučnog teatra secira radnju, pokušava otkriti razloge postupaka likova i karaktera na sceni.

Shakespearov 'Othello', smatra redatelj, danas je aktualniji nego ikad. Maur, crnac u službi velike Venecije potiče na promišljanje ključnog problema Europe i njezine politike prema afričkim i bliskoistočnim imigrantima, odnosima kršćanstva i islama. Krajnje je vrijeme, kaže Paković da progovorimo o onome što inače ostaje prikriveno sentimentalnim razlozima Othellove ljubomore.