Festival ilustracija '36 Mountains'

TPočeo je teći međunarodni festival ilustracija "36 Mountains" koji će do do 10. rujna u galeriji Bačva Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) u Zagrebu, s crnom bojom kao središnjom temom, predstaviti neka od najjačih ilustratorskih imena domaće i međunarodne scene.

Nastao na inicijativu umjetnice Jelene Bando, festival njeguje formu koja podrazumijeva odmak od standardnog galerijskog ili muzejskog pristupa te ima participativni karakter namijenjen široj publici, stoji u najavi.


Na festivalu će se predstaviti već etablirani ilustratori ali, kako je to ujedno prilika za afirmaciju mladih umjetnika, i kustoski odabrani autori na javnom natječaju za sudjelovanje na izložbi. "Treće festivalsko izdanje na jednom će mjestu okupiti najbolje domaće, regionalne i europske ilustratore te dati priliku nekim novim imenima rastuće ilustratorske scene", najavila je Bando, istaknuvši kako je ove godine tema festivala 'crna boja'.

Ovogodišnji žiri, u čijem su sastavu bili Jelena Bando, Bojan Krištofić i Davor Gromilović, među velikim brojem pristiglih prijava odabrao je 26 umjetnica i umjetnika iz Hrvatske, Srbije, Italije, Njemačke, Češke, Australije, Argentine, Velike Britanije i Švedske, čiji će radovi, uz radove deset pozvanih autora, etabliranih umjetnika, biti predstavljeni na izložbi.

Među velikim imenima na listi izlagača u Meštrovićevu paviljonu bit će ilustrator s kanadskom adresom Ivo Matić, mlada zvijezda hrvatskog slikarstva Stipan Tadić, grupa umjetnika Artu Ditu, Tomislav Lončarić, poznatiji pod umjetničkim imenom Lonac te mnogi drugi. Za razliku od protekla dva izdanja, u kojima su izabrani autori ispunjavali posebno dizajnirane blokiće za izložbu, ovoga puta za ispunjavanje svojih 1,80 metara dugačkih blokova izrađenih od paus papira, autori moraju koristiti isključivo crnu boju.


Petak, 8. rujna bit će rezerviran za predavanja, a u ulozi predavača između ostalih naći će se predstavnici tvrtke Nanobit, gošće iz Švedske, dizajner Nebojša Cvetković, te prošlogodišnje debitantice Klara Rusan i Tea Jurišić. Svi zainteresirani moći će pohađati i kreativne radionice u subotu, 9. rujna. Ulaz tijekom sva četiri dana trajanja je besplatan.