Daruvarski kamp za tolerantne nogometaše

Mnogo se toga moglo naučiti u Međunarodnoj ljetnoj školi mladih glazbenika u Samoboru. Privukla je 80 polaznika i 11 predavača iz Hrvatske i drugih europskih zemalja. Posjetio ih je naš Fabijan Kale.

Temeljno je načelo sporta, pa tako i nogometa spajati, a ne razdvajati! Nogometni kamp u Daruvaru već treću godinu povezuje djecu brojnih nacionalnih manjina. Ove godine sudjeluje 120 djevojčica i dječaka. Petnaestogodišnjem Adrijanu  iz Međimurja uzor je Ronaldo, a kao i 120   suigrača uživa u ovome kampu u Daruvaru u kojem mladi upoznaju svoje sličnosti, ali i različitosti - i u tome uživaju.

Djevojčice i dječaci ove su godine bili pod nadzorom trenera mladih iz zagrebačkog nogometnog kluba Lokomotiva. Kamp je inicirao saborski zastupnik za češku i slovačku manjinu Vladimir Bilek, organizirao HNK Daruvar, a sufinancirao Grad Zagreb.

Krovne organizacije FIFA i UEFA promoviraju sport bez rasizma, bilo kakve vjerske , nacionalnih izričaja. Odgajati tolerantne mlade koji će tako živjeti kao odrasli ljudi i cilj je ovoga kampa u kojem možda baš sada treniraju i neki budući veliki hrvatski sportaši.