Filmom 'Downsizing' počela 74. venecijanska Mostra

Međunarodni filmski festival u Veneciji, 74. Mostra, počela je filmom 'Downsizing', društvenom satirom Alexandera Paynea s Mattom Damonom, Christophom Waltzom i Kristen Wiig u glavnim ulogama.

Ovogodišnji program najstarijega filmskog festivala nudi raznovrstan izbor filmova, a na crvenom tepihu očekuju se brojne zvijezde filmskoga svijeta poput Jane Fonda i Roberta Redforda, ovogodišnjih dobitnika Zlatnoga lava za životno djelo koji će im biti uručen 1. rujna, te Matta Damona, Ethana Hawkea, Georgea Clooneyja, Javiera Bardema, Jennifer Lawrence, Penelope Cruz, Michelle Pfeiffer, Helen Mirren, Julianne Moore i Frances McDormand.

U službenoj konkurenciji natjecat će se pet američkih redatelja, četvorica Talijana, dvojica Britanaca, tri Francuza te po jedan Meksikanac, Australac, Izraelac, Libanonac, Japanac i dvoje Kineza koji će predstaviti 21 film, sve međunarodne premijere. Među njima je i očekivani 'Suburbicon', najnovije redateljsko djelo Georgea Clooneya, koji je ovaj put ostao samo iza kamere, za koje scenarij supotpisuje s braćom Coen. Film govori o pitomom selu 1959. i savršenoj obitelji u kojoj će provala u njihov dom izazvati rasulo. U filmu glume Matt Damon, Julianne Moore, Noah Jupe i Oscar Isaac.

Istu vrstu drame obojene crnim humorom predstavit će i britanski redatelj Martin McDonagh u filmu 'Three Billboards Outside Ebbing, Missouri', s Frances McDormand u ulozi ljutite majke koja je izgubila kćer te napada šefa policije (Woody Harrelson) optužujući ga za nesposobnost na tri javno izvješena plakata.

Potencijalni hit mogao bi biti i psihološki horor 'Mother!' američkoga redatelja Darrena Aronofskog s Jennifer Lawrence i Javierom Bardemom u ulozi bračnoga para čije međusobne odnose narušava dolazak tajnovitih gostiju (Ed Harris i Michelle Pfeiffer).

Još jedan dramski zaplet nudi i film 'First reformed' hollywoodskoga veterana Paula Schradera, s Ethanom Hawkeom i Amandom Seyfried u glavnim ulogama. Ljubitelji fantazmagorijskih priča Meksikanca Guillerma del Tora nestrpljivo očekuju njegov film 'The Shape of Water', koji, smješten u razdoblje hladnoga rata, govori o odnosu nijeme žene (Sally Hawkins) i morskoga bića koje znanstvenici skrivaju u tajnom laboratoriju gdje ona radi.

Intimistička drama 'Lean on Pete' Britanca Andrewa Haigha govori o adolescentu prepuštenom samome sebi, dok se australski vestern 'Sweet Country' Warwicka Thorntona bavi nepravdom u zemlji nezainteresiranoj za sudbinu Aboridžina.

Francuz Robert Guédiguian predstavit će se filmom 'La Villa' posvećenom rodnom Marseilleu, a Talijan Paolo Virzi s filmom 'The Leisure Seeker' igra na kartu filma ceste uz obećavajuću podjelu s na čelu s Helen Mirren i Donaldom Sutherlandom koji bježe daleko od svijeta u kojemu ih guše savjeti liječnika i odrasle djece.

Film 'The Insult' Libanonca Ziada Douerija pripovijeda o dugoj pravnoj borbi libanonskoga kršćanina i Palestinca koja se pretvara u nacionalni sukob.
Već nagrađen u Veneciji za film 'Libanon', lzraelac Samuel Maoz vraća se s 'Foxtrotom', tragičnom pričom oca i sina poslanog na izolirani vojni položaj. Očekivan je i film 'Human Flow', dokumentarac kineskoga disidenta Ai Weiweiha, koji je snimao migracije u 23 države. 

Žiri 74. Mostre dodijelit će Zlatnoga lava za najbolji film, Srebrnoga lava za najbolju režiju, nagrade Coppa Volpi za najboljega glumca i glumicu te nagrade za najbolji scenarij, posebnu nagradu žirija Marcello Mastroianni za najboljega mladog glumca ili glumicu.

Predsjednica žirija je glumica Annette Bening, a uz nju će o nagradama odlučivati mađarska redateljica i scenaristica Ildiko Enyedi, meksički redatelj i scenarist Michel Franco, britanska glumica Rebecca Hall, francuska glumica Anna Mouglalis, australski filmski kritičar David Stratton, talijanska glumica Jasmine Trinca, engleski redatelj Edgar Wright i kineski redatelj, producent i scenarist Yonfan.