Matija Dedić oduševio publiku Amadea

Istaknuti jazz glazbenik Matija Dedić nastupio je u srijedu u atriju Hrvatskog prirodoslovnog muzeja (HPM) na zagrebačkom Gornjem Gradu, u sklopu prve od dviju završnih koncertnih večeri 18. ljeta Scene Amadeo, na kojoj je ugostio glazbenice Merimu Ključo, Lidiju Bajuk i Leu Deklevu.

Dvosatni koncert pod nazivom "Matija i prijatelji" Dedić je započeo, kako je najavio, "jednim apsolutno domaćim standardom", "Molitvom za Magdalenu" Zdenka Runjića u svojoj klavirskoj jazz interpretaciji. Sa svjetski priznatom harmonikašicom Merimom Ključo, s kojom je surađivao na novom, u lipnju objavljenom CD-u "Male ljubavi... Susreti", izveo je neke od 11 skladbi uvrštenih u album, poput "Potraži me u predgrađu" i "Odlazak", a Ključo je publiku počastila svojim verzijama sevdalinki "Kradem ti se" i "Okreni se niz đul-bašču". S Lidijom Bajuk, koju je najavio kao svoju veliku prijateljicu s kojom surađjuje od 1998., Dedić je izveo skladbu "Mitovi i legende", a Bajuk je, među ostalim, odsvirala "Visoka žuta žita" Dragutina Tadijanovića koju je sama uglazbila. Lea Dekleva, koja je na koncertu zamijenila ranije najavljenu Saru Renar, gostovala je u drugom dijelu nastupa, s jednom vlastitom kompozicijom i svojom obradom pjesme Arsena Dedića "Tvoje tijelo, moja kuća".

Dedić je izveo niz slavnih Arsenovih standarda u novim jazz aranžmanima, pa je tako publika uživala u njegovim interpretacijama skladbi kao što su "Ni ti, ni ja", "Kuća pored mora", "Sve što znaš o meni", "Vraćam se", "Tvoje nježne godine", a izveo je i teme iz filma "Gospoda Glembajevi" i televizijske serije "U registraturi" za koje je Arsen pisao glazbu.

Koncert je oduševio publiku Amadea, koja je glazbenika nekoliko puta zvala na bis. To je prvi od ukupno dva kojim Matija obilježava završetak ovogodišnje sezone klupske gornjogradske Scene Amadeo. Na drugom, posljednjem koncertu, u četvrtak 31. kolovoza, Matija će ugostiti izuzetnog skladatelja i kolegu pijanista Mateja Meštrovića, Tedija Spalata, "samozatajnog pjesnika" kojemu su more, ljubav i Split vječna inspiracija u njegovim glazbenim čarolijama, te Kristijana Beluhana, jednog od ponajboljih hrvatskih vokala, skladatelja i tekstopisaca. Program jubilarne 18. sezone Scene Amadeo ove je godine od 8. srpnja ugostio brojna istaknuta domaća i svjetska glazbena imena u rasponu od klasične i etno glazbe do jazza.