'Split je nepresušna inspiracija'

Split je nadahnuće mnogima. Grad osobita mediteranskoga šarma koji se odražava u mentalitetu ljudi, načinu življenja i urbanizmu, opjevan je, često fotografiran, o Splitu su snimane tv serije, umjetnicima stalni je likovni izazov. I splitska slikarica Lili Gluić novu izložbu posvetila je rodnom gradu.

Gotovo dva desteljeća Lili Gluić motive grada prenosi na platna. Ovoga ljeta izložbu je postavila u Muzeju grada Split. Svakoga dana i do 400 ljudi pogleda njene akrilike i akvarele, prvo ih privuku boje. Priznanje kolega mnogo joj znači. Većina posjetitelja su stranci, turista je ovoga ljeta u Splitu kao nikada do sada. Liline radove kupuju Kolumbijci, Francuzi, Britanci...

Motivi su različiti: pejzaži i more se podrazumijevaju, ali animalistika, te je teme tehnikom akvarela teže obraditi. Lili brzo stvara, dobro opaža, važni su detalji, kaže . Slika na papiru pred posjetiteljima u izložbenome prostoru. Ovoga mjeseca sprema se izlagati u Parizu. Francuskoj metropoli već je pokazala svoja djela, svidjela su im se, veza je uspostavljena. Svaka slika puna je radosti života i stvaranja, očaranosti prirodom i ljudima. Žive boje, iskrena emocija, neposredan dodir s motivima koje slika, osobine su koje Lili Gluić izdvajaju iz bogatog niza splitskih slikara.