Znate li koje ljepote skriva hrvatsko podmorje?

Iako naši susjedi Slovenci dobro poznaju ljepote naše obale i mora, samo malobrojni znaju za bogatstvo koje skriva naše podmorje. Upravo zato pripadnici Specijalističkog ronilačkog tima grada Zagreba pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma već drugu godinu to nastoje promijeniti i našim susjedima približiti ronjenje i Hrvatsku pod morem.

Upravo je ronjenje jedan od načina kako atraktivno produžiti turističku sezonu i privući goste da se i nakon ljeta 'brčkaju' u našem moru. 'Cilj projekta je promocija ljepota  hrvatskog podmorja, Hrvatske kroz ronjenje i Jadrana kao odredišta ronilačkog turizma i općenito odredišta za godišnji odmor.', objašnjava Andrea Vedrina, voditeljica projekta 'Pogled u plavo'.

O tome je projektu, ali i turističkim potencijalima ronjenja u emisiji Dobro jutro, Hrvatskla govorio je Rene Cipovec.


Dašak hrvatskog mora i podmorja bio je predstavljen u bazenu u Sevnici naselju od 17 tisuća ljudi koje se se smjestilo uz miran tok zelene rijeke Save. Sevnica je od nedavno planetarno procvala zahvaljujući Melaniji Trump. Ovdje u gradskim podrumima prva dama ima čak i svoje vino. No od vina stanovnicima je puno zanimljivija bila izložba hrvatskog podmorja. Svi zainteresirani posjetitelji mogli su u besplatno  zaroniti pod punom ronilačkom opremom u kontroliranim uvjetima i uz sigurnost instruktora ronjenja. Susjedi Slovenci nakon Nijemaca najčešći su nam i najvjerniji gosti.

Ronjenjem i ljepotama hrvatskog podmorja oduševljeni su bili i u Koruškoj na Mariborskom Pohorju u mjestu Ribnica, na 700 metara nadmorske visine. Ovdje je već drugu godinu velika ronilačka arena 'Pogleda u plavo' bila postavljena neposredno uz skijašku stazu. U planinskom kraju tradicionalno okrenutom ponajviše zimskom turizmu sve je više ljetnih sportskih aktivnosti. Stoga ne čudi da je zainteresiranih za ronjenje bilo mnogo.  Ni jezične razlike roniocima nisu bile problem.