Prvi Šibenčani na vrhu Europe

Sedmero članova planinarskog kluba Mihovil prvi su Šibenčani koji su osvojili Elbrus - najviši europski i kavkaski vrhunac. Vrh jedne od najsmrtonosnijih svjetskih planina osvojili su iz drugog pokušaja.

 Posljednju etapu uspona na 5642 metra prelazili su na 15 stupnjeva ispod nule. Zadnjih 100, 200 metara nadmorske visine prolaziš više glavom ne snagom - nemožeš nakon pet, šest sati, priča Leonardo Grubelica. Za ekspediciju su se spremali godinu dana, a s pripremama su počeli nakon što su se spustili s Mont Blanca.

Prvi put Elbrus je osvojen 1874. Godine. Na neaktivni vulkan svakoga dana zakorači i do 100 planinara. Mihovilovci su uspjeli iz drugog pokušaja. Na popravnom su završili zbog mećave. Godišnje ovaj uspon uzme 30-ak života, prije svega zbog rupa pokrivenih snijegom. Ekspedicija Elbrus trajala je 11 dana. I ovu su planinu Šibenčani pregazili na domaćoj hrani i juhi.

Planina je njihov dom, a uspinjanje stil života. Mihovilovci od 90-ih, s dugim stankama. osvajaju velike vrhove. Sljedeća je ekspedicija za  dvije godine u Južnoj Americi – Aconcagva . Plan puta već slažu i poručuju: Život je lijep.